Benyik György római katolikus plébánost, teológiai tanárt tüntették ki a református Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány Pro Unitate in Christo – A Krisztusban megélt egységért – díjával, az elismerést szombat este, a debreceni Református Nagytemplomban, az ökumenikus imahét záró rendezvényén adta át Fekete Károly tiszántúli református püspök és Kustár Zoltán, kuratóriumi elnöke – közölték a szervezők az MTI-vel.

Közleményük szerint Benyik György a Szegedi Biblikus Konferencia megalapításával, folyamatos szervezésével hosszú időn át és jelentős mértékben járult hozzá a hazai katolikus és protestáns egyházak közötti teológiai párbeszédhez, egymás kölcsönös megismeréséhez és megbecsüléséhez.

Benyik György 1989-ben indította útjára a Szegedi Biblikus Konferencia rendezvény-sorozatot, amely azóta is minden évben találkozási fórumot kínál a hazai és a határon túli, katolikus bibliatudósok számára.

Már 1989-ben, az első összejövetel kapcsán felmerült a kérdés, hogy nyisson-e a konferencia a többi felekezet felé. Benyik György a nyitás mellett döntött: a szegedi rendezvénysorozat ezzel a bibliatudomány magyar nyelvű művelői számára az ökumenikus találkozás és a felekezetközi párbeszéd legfontosabb fórumává vált.

Az előadók között sorra jelentek meg nyugat-európai és magyar protestáns teológusok, határainkon innenről és túlról, és tapasztalhatták meg a konferencia ökumenikus nyitottságát, testvéries hangulatát, és folytathattak a Szentírás kapcsán érdemi felekezetközi diskurzust – írták.

A közlemény emlékeztet rá: a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma 2018 novemberében alapította meg a Pro Unitate in Christo díjat és fogadta el a díj adományozásának rendjét. A díj neve magyar fordításban: A Krisztusban megélt egységért.

A díj létrehozásának elsődleges célja az ökumenikus, felekezetközi párbeszéd szimbolikus elősegítése volt hazai és nemzetközi vonatkozásban, mindenekelőtt a római katolikus és a református egyház között.

Az évente egy személynek adományozható díjat eddig Kránicz Mihály római katolikus teológusnak, a Pázmány Péter Katolikus egyetem professzorának, és Bóna Zoltán református lelkésznek, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) volt főtitkárának, a Theologiai Szemle szakfolyóirat főszerkesztőjének ítélték oda – jelezték a közleményben.

Forrás és kép: MTI