Az európai konzervatív pártvezetők egyeztetésén vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a hét végén Madridban. A találkozó házigazdája a spanyol jobboldali VOX párt, amely az Euró­pai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártcsaládjának tagja. Orbán Viktor mellett elfogadta a meghívását Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is, akinek pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) szintén az ECR tagja. A spanyol El Independiente idézte Santiago Abascal, a VOX elnöke nyilatkozatait is, amelyekben arról beszélt, hogy tökéletes összhang van a lengyel és a magyar vezetővel a határok védelme, a családpolitika és a szuverén nemzetek megvédésének ügyében.

A lap úgy tudja, meghívást kapott mások mellett Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) és az ECR pártcsalád elnöke, Martin Helme, az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) vezetője, valamint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és államfőjelöltje. Helme és Le Pen pártja egyébként az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsalád tagja.

A hétvégi madridi találkozó újabb lépés az „európai reneszánsz”, azaz a konzervatív, szuverenista pártok szorosabb együttműködése felé, amelyet tavaly áprilisban hirdetett meg Budapesten Orbán és Morawiecki az olasz Liga elnöke, Matteo Salvini társaságában. A közös cél egy új, demokratikus jobboldali szövetség létrehozása.

Újabb lépést tettek ebbe az irányba tavaly júliusban, amikor tizenhat európai párt közös állásfoglalást írt alá Európa jövőjéről. „Ez a deklaráció az EU jövőjéről szól, a nemzetek, a családok és a hagyományos keresztény értékek megvédéséről” – mondta Orbán Viktor, amikor bejelentette, hogy a Fidesz is támogatja a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczyns­ki által kezdeményezett felhívást.

Santiago Abascal az elmúlt egy évben többször is járt Budapesten és Varsóban is. Orbán Viktor tavaly októberben először fogadta Marine Le Pent, december elején pedig a varsói csúcstalálkozón részt vevő tizenhárom párt – köztük a Fidesz, az RN, a PiS és a VOX – megállapodott arról, hogy szorosabbra fűzik az együttműködésüket. Ez kiterjed arra, hogy a formálódó jobboldali szövetség pártjai egyelőre koordinálni fognak a fontos európai parlamenti szavazásoknál, és rendszeresen konzultálnak egymással.

Forrás: Magyar Hírlap

A képen: Spanyol–magyar barátság: Abascal és Orbán tavaly Budapesten találkozott

Fotó: Miniszterelnok.hu