Azt már tudjuk egy Harari nevű izraeli tudós elmélkedéseiből, hogy a hús-vér emberek kora lejárt. Nincs szükség rájuk. Egy-két millió szupergazdagsággal és informatikai készséggel rendelkező irányító „übermensch” maradhat, a robotok meg elvégeznek minden munkát. A lényeges dolgok úgyis a virtuális valóságban zajlanak majd. A leszakadó, különféle rétegzettségű, de felzárkózni képtelen, globálizált tömegek meg mehetnek a levesbe. (Vö: Yuval Noah Harari: Homo Deus)

Mark Zuckerberg grandiózus terve, hogy a Facebook új virtuális világaként épülő Metaverzum minél több dimenzióban hasonlítson az általunk ismert valósághoz, minden jel szerint a legjobb úton jár. Jó teszt arról miként is gondolkodnak rólunk a mesterséges intelligenciák és milyen lépések várhatóak tőlük. – írja a mel.hu

Forrás: EyePress via AFP

Zuckerberg a Metaverzum űrhajósa/Forrás: EyePress via AFP

3-4 férfi, illetve férfinek látszó virtuális projekció csoportosan megerőszakolt egy nőt alig pár másodperccel azután, hogy a nő belépett a Metaverzum egyik tesztelés alatt álló beta-verziójába.

„60 másodperc sem telt el, és már verbálisan és szexuálisan is zaklatott 3-4 férfi avatar, majd miután inzultáltak, csoportosan megerőszakoltak, és erről fotókat is készítettek” – írta Nina Jane Patel, egy 43 éves londoni családanya még egy decemberi blogposztjában, ami most kezdett el terjedni az amerikai weben.

Patel azt írta, miután szabadulni próbált, utána üvöltötték, hogy „ne mondd, hogy nem élvezted” és „élvezz a fotóra” – akárcsak a való világban.

„Szürreális volt. Egy rémálom” – írja Patel, aki nem az első áldozat. A szexuális zaklatás, bár még élesben el sem indult, már most visszatérő probléma a Metaverzumban.

A Verge hetekkel korábban írt arról, hogy egy beta tesztelőt egy idegen zaklatott. Az áldozat azt emelte ki, hogy a zaklatás a virtuális valóságban sokkal megrázóbb és valóságosabb élmény, kiemelve, hogy a legmegalázóbb része a traumának a bámészkodó avatarok voltak, akik láthatóan élvezték a helyzetet.

A Meta alelnöke, Vivek Sharma sajnálkozott az eset miatt, de belefért részéről egy finom áldozathibáztatás is, amiért a user nem kapcsolta be azt a biztonsági beállítást, ami blokkolja az idegenek közeledését.

A vállalat sajnálatát fejezte ki utóbbi incidens miatt is. A Meta szóvivője, Joe Osborne azt közölte a Vice megkeresésére, hogy kivizsgálják az esetet, ahogy minden más erőszakos történést is.

Forrás: mel.hu

Kiemelt kép: EyePress via AFP