Az LMBTQ-kapcsolatok akkor lesznek csak egyenjogúak a hagyományos házassággal, amikor a kapufa ugyanannyit ér majd, mint egy gól, vagy a tudatlanság alternatívája lesz a tudásnak – mondja a Mandinernek Márfi Gyula. A nyugalmazott veszprémi érsekkel készült interjúban szó esik még arról, mit gondol a baloldali miniszterelnök-jelöltről, Európa dekadens válságáról és a magyar egyház állapotáról.

Gyakran beszél arról, hogy dekadens, hanyatló korban élünk. Miért látja így?

Amikor 1950-ben létrejött az Európai Szén- és Acélközösség, olyan nagy formátumú politikusok alakították a kontinens sorsát, mint Konrad Adenauer, Robert Schuman és Alcide De Gasperi. Ők indították el Európát az unió útján. Akkoriban pályázatot írtak ki egy közös zászló megtervezésére, amelyet a 101 pályamű közül Arséne Heitz terve nyert – ez a ma is ismert uniós zászló, tizenkét csillaggal. Ez a szimbólum a csodáséremről került a zászlóra, Heitz ugyanis vallásos ember volt, akárcsak az alapító atyák. A Jelenések Könyvében is tizenkét csillagból álló koronával említik „a Napba öltözött asszonyt”. Mindezt azért mondom el, hogy rávilágítsak: az unió alapjainak elhelyezésekor élt a keresztény hit. Évtizedekkel később, az uniós alkotmány születésekor azonban már említés szintjén sem jelenhetett meg a kereszténység. Ez azért botrányos, mert éppen a kereszténység őrizte meg az utókornak azt a görög-római hagyományt, amelyet például megemlít a dokumentum. Belefoglalták a felvilágosodás érdemeit, annak alapeszméit is, amelyek szintén csak keresztény társadalmakban lelhetők fel. Keressük meg például az egyenlőséget Indiában, vagy a szabadságot az iszlám országokban…! Európa megtagadja saját gyökereit és sok félelmetes dolgot művel. 

Félelmetes dolgokat?

Egy egészen szemléletes példa: 2016-ban az Európai Unió gondozásában megjelent egy naptár, amely tartalmazta a nagy világvallások ünnepeit. Még a szikh vallási ünnepeket is megjelölték benne, december 25-re lapozva azonban üres lapot láttunk magunk előtt. Jézus születéséről egy szó sem esett… Európa-szerte eltüntetik a karácsonyfákat, az útszéli kereszteket, betlehemeket, mindent, ami a kereszténységre utal, lassan már a magát a karácsony szót is. Európa krízisben van, visszatér a római birodalom hanyatló fázisához, sőt, talán még régebbre: Szodomába és Gomorrába.

Vágvölgyi Gergely teljes írását a Mandineren olvashatják.

Kiemelt kép: Mandiner, Mátrai Dávid