Naponta 300-500 határsértőt fognak el a magyar hatóságok, idén eddig 18 120-at akadályoztak meg az átjutásban – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1 adásában.

Bakondi György azt mondta, az összesített adat mintegy 8000-rel haladja meg a tavalyi számokat, és az év eleje óta 140 embercsempész ellen indítottak eljárást.

A belbiztonsági főtanácsadó úgy látja, hogy az agresszív, csoportos fellépés általánossá vált, nem csak esetileg fordul elő. A migránsok megrongálják a határ műszaki berendezéseit, esetleg a határt védők járműveit támadják vagy a szolgálatot teljesítő rendőröket és katonákat – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a téli hideg sem fogta vissza a migrációt: tengeren és szárazföldön is sokan jöttek Európába, és egyre több közöttük az afgán állampolgár. Törökországban már most jóval több migráns van, mint tavaly ilyenkor. Ez azt jelenti, hogy a tavaszi idő beálltával a tengeri és a szárazföldi útvonalon egyaránt erősödik majd a határsértők mozgása – emelte ki Bakondi György.

 

Illegális migránsok foglaltak el egy üres hotelt Brüsszelben – adta hírül az MTI.

Mint olvasható, egy csoport dokumentumok nélküli migráns elfoglalt egy használaton kívüli hotelt Brüsszelben – számolt be hétfőn a The Brussels Times belgiumi hírportál.

A Brüsszel északkeleti városrészben található szállodában vasárnap este kiérkező rendőrök, mintegy 50 illegális migráns találtak. Megállapították azonban, hogy az épületet már több mint 24 órája birtokba vették, ezért a rendőri beavatkozás jogilag már nem volt lehetséges. A szabályok szerint így az épület tulajdonosát tájékoztatják a „lefoglalásról”, és ő tehet jogi lépéseket.

A hírportál szerint az épületfoglalók csoportja illegális migránsokból szerveződött, akik magukat „Brüsszel iratok nélküli önkénteseinek” nevezik. A helyi sajtónak úgy nyilatkoztak, remélik, hogy sikerül „ideiglenes elfoglalási megállapodást” kötniük a tulajdonossal, hogy ne kelljen tovább hajlék nélkül maradniuk.

A csoport szerint a szálloda több mint egy éve üresen áll, és nem nyújtottak be kérelmet felújításának engedélyeztetésére. Az épületfoglalók azt is elmondták, hogy kapcsolatba léptek a helyi önkormányzattal.

Forrás: MTI

Kép forrása: 888.hu