Bosszankodik a szomszédom, hogy miért éppen most kellett nyugdíjba mennie? Most, amikor volt vállalata eddig soha nem látott mértékben emelte dolgozói fizetését? Azoknak a pénzét ugyanis, akik a hivatalos bérmegállapodás alapján, munkaszerződéssel dolgoznak, bizony megnyomta a minimálbér-emelés.

Az unokahúgom is zsörtölődik. Nem elég, hogy tavaly elmúlt 25 éves, ráadásul több ezer forinttal kevesebbet utaltak a számlájára, mint egy hónappal korábban. Élve a lehetőséggel, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapján adózik. Miután az EKHO-t a minimálbér fölötti részre kérte, az emelést követően értelemszerűen akkor is kisebb összeg kerül a számlájára, ha közben a hivatalos fizetése nem változott.

Fölhívtam a kőművest, aki a múlt nyáron a házunk szigetelésén dolgozott. Róla tudtam, hogy minimálbérre van bejelentve.

Egyformán keresünk a főnökkel, mert mindketten minimálbéresek vagyunk – mondta tréfásan. Úgyhogy maradtam a pénzemnél – tette hozzá egykedvűen. Amennyivel több van papíron, annyival kevesebb a borítékban – összegezte az egyszerűsített könyvelést.  Vagyis az történik, hogy a vállalkozó hivatalosan minimálbérre jelenti be a dolgozóit – hiszen így tudja a lehető legkisebbre csökkenteni a munkabér után fizetendő adót -, de mivel ennyiért már nem kap szakembert, kénytelen ezt kipótolni. Erről persze nincs hivatalos szerződés, ez csupán szóbeli megállapodás tárgya. Vagyis, ha a szakképzett dolgozó eddig 146 ezer forintot kapott kézhez, a 300 000 forintos megállapodáshoz havi 154 ezer csúszott a zsebébe. Most, hogy a szakmunkás bérminimum nettója 173 ezerre emelkedett, 27 ezer forinttal illett volna többet fizetnie a munkaadónak, főleg, hogy a kormány adóelengedéssel még plusz pénzt is hagyott a vállalkozónál. Ehelyett nem a zsebében hagyott pénzhez nyúlt, hanem a munkások borítékjába, és kivette belőle a központi emelés többletét. Ez jelenti a vállalkozói bértárgyalást még most is, amikor hivatalosan is legalább húszezer szakember hiányzik az ágazatból.

Lássuk be, nem könnyű. A vegetáriánusok nem örülnek a leárazott csirkemellnek, mert a cukkinit szeretnék olcsóbban venni. A kerékpárosok fütyülnek az üzemanyagárak befagyasztására, a jogállamot emlegetők pedig a törvénykövetésre.

Mintha akadályozná valami a tisztánlátásunkat, pedig minden olyan egyértelműen fehéren fekete.

NéMA

Nyitó kép forrása: blikk.hu