Negyvenkilenc embert löktek vonat elé tavaly Németországban – számolt be róla a Die Welt című német napilap. Az Express osztrák hírportál a terror új formájának minősítette a számadatot, 2020-ban ugyanis még hússzal kevesebb, 29 ilyen eset történt Németországban.

A jelenséggel egyre több tartomány kénytelen szembesülni. Novemberben például egy 37 éves férfit Münchenben löktek a sínekre, a szerelvény áthajtott rajta, egyik lábát amputálni kellett. Ugyanabban a hónapban Hamburgban egy hetvenéves idős ember szenvedett sérüléseket, amikor egy 32 éves elkövető a sínekre lökte. Októberben a Baden-Württemberg tartománybeli Freiberg am Neckar vasútállomásának peronján történt hasonló incidens: egy fiatalember a barátnőjével veszekedett, a hozzájuk odalépő, a feszültséget csillapítani szándékozó húszéves fiatalembert a sínekre dobta a vitatkozó férfi. A Die Welt azonban megjegyzi: sem ő, sem a másik 48 szerencsétlenül járt ember nem halt meg; a szövetségi rendőrség statisztikái szerint a korábbi években voltak halálesetek is.

A Die Welt szerint miközben leginkább alkohol vagy kábítószer befolyása alatt lévő, illetve zavart elmeállapotú emberek követnek el ilyen szörnyű bűncselekményeket, figyelemreméltó, hogy az esetek több mint felében külföldi állampolgár volt a tettes.

A lap úgy véli, cselekedeteik mögött társadalmi és kulturális okokat kell keresni, például a beilleszkedési gondokból fakadó jövőkép hiányát. – 2015 után láthattuk, hogy egyes bevándorlók pszichológiai problémáit nem kezelték kellőképpen – mondta a lapnak Martin Rettenberger, a bűnügyi dokumentációs központ, a Kriminologischen Zentralstelle igazgatója, utalva a Németországot is elért 2015–16-os migrációs hullámra.

Kottász Zoltán írását a Magyar Nemzetben olvashatják.

Kiemelt kép forrása: DPA/AFP/Frank Rumpenhorst