Id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére országos fafaragó-pályázatot hirdet a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztálya. A munkákat a Kárpát-medencéből és a diaszpórából május 11-ig várják.

A pályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével a mai ízlésnek megfelelő, napjaink környezet- és lakáskultúrájában funkcionálisan használható kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak (dísztárgyak és használati eszközök, tárgyak) készítése – olvasható a Hagyományok Háza lapunkhoz eljuttatott közleményében. Mint írják, pályázni csak új, még nem zsűrizett alkotásokkal lehet. A pályázat jeligés, és minden faragó részt vehet rajta. A jelentkezéshez pályázati adatlapot és papíralapú vagy elektronikus zsűrikérelmet kell kitölteni.

„A pályázat jelentős múltra tekint vissza, eredetileg a Magyar Művelődési Intézet, majd jogutódként a Hagyományok Háza hirdette meg – egészíti ki a kiírást Csákányi Zoltán néprajzkutató, az intézmény osztályvezetője. – A háromévenként közreadott pályázat zsűrizését és a legjobb pályamunkákból rendezett kiállítás megszervezését a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum végzi. A pályázatot id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a  Népművészet Mestere emlékére hoztuk létre. A művész minden fafaragó példaképe lehet, autodidakta módon sajátította el a mesterség fortélyait.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Hagyományok Háza