A Magyar Nemzeti Bank visszavonta Sberbank Magyarország Zrt. (a továbbiakban: Sberbank, székhelye: 1088 Budapest, Rákóczi út 1-3.) tevékenységi engedélyét és elrendelte a hitelintézet végelszámolását. Ennek következtében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 2022. március 3-án megkezdte és 10 munkanapon belül, legkésőbb 2022. március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást, írja közleményében az OBA.

Az OBA a Sberbanktól kapott adatok alapján megkezdte a kártalanítások kifizetését, így

A BETÉTESEK MÁR VÁRHATJÁK A SZÁMLÁJUKRA ÉRKEZŐ JÓVÁÍRÁSKÉNT,

néhány napon belül a Magyar Posta Zrt.-től is megkapják a betétesek postai kifizetésként a részükre járó kártalanítás összegét. Azon ügyfelek, akik a Takarékbank Zrt.-nél rendelkezhetnek a részükre járó kártalanítási összeg felett, hamarosan részletes tájékoztatást kapnak, hogy mely fiókba és mikortól fáradhatnak be ügyintézés céljából.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓKÉRT KÖVESSÉK NYOMON AZ OBA ÉS A TAKARÉKBANK ZRT. HONLAPJÁN HAMAROSAN MEGJELENŐ TOVÁBBI TÁJÉKOZTATÓKAT.

A betétesek egy részének már a mai napon megérkezett a számlájára a kártalanítás összege. Előfordulhat tehát, hogy a kártalanítás összege hamarabb megérkezik a betéteshez, mint a kifizetési elszámolást tartalmazó postai levél. Az OBA folyamatosan dolgozik a kifizetéseken, hogy a kártalanítás mielőbb eljusson a jogosultakhoz. A jogszabályban előírt kártalanítási határidőt, valamint minden ügyfél mielőbbi kártalanítását szem előtt tartva, a meghirdetett kifizetési csatornák vonatkozásában az OBA igyekezett az ügyfelek számára legkedvezőbb kifizetési módokat alkalmazni.

Kérik, – amennyiben még az ügyfelek nem rendelkeznek a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával – minél hamarabb nyissanak számlát egy magyarországi hitelintézetnél. Amennyiben már rendelkeznek a Sberbankon kívüli más hitelintézetnél vezetett számlával, úgy annak számát feltétlenül vigye magával a Takarékbankhoz. Kérjük, hogy az ügyintézéshez személyazonosságának igazolására a személyazonosító okmányát és lakcímkártyáját szíveskedjék magával vinni, valamint a cég típusú ügyfelek (ideértve az egyéni vállalkozókat, társasházakat, alapítványokat, egyesületeket stb. is) a bejegyzésük, nyilvántartásba vételük igazolására, valamint a cég nevében történő rendelkezés igazolására alkalmas dokumentumokat –  írja közleményében az OBA.

Forrás és további információk: origo.hu

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi