Egy merő advent az ellenzék így, nagyböjt idején: a propaganda ellen tartott vasárnapi megmozduláson Lukácsi Katalin (egy kellően trágár tábla előtt) szerényen és nemes egyszerűséggel Izajás könyve 53. fejezetének első négy és fél versével konferálta fel Márki-Zay Pétert.

„Úgy nőtt fel előttünk, mint a hajtás, és mint a gyökér a szomjas földből. Nem volt sem szép, sem ékes, hiszen láttuk, a külsejére nézve nem volt vonzó. Megvetett volt, utolsó az emberek között, a fájdalmak férfia, aki tudta, mi a szenvedés”, satöbbi – recitálta a színpadon a katolikus hittanár a megrendítő nagypénteki olvasmányt, hogy azután egy rövid prédikációban értelmezze is a hallottakat: „A következő felszólaló nem gyarlóbb bármelyikünknél, mégis rá zúdul a hatalom minden haragja és gyűlölete és hazugsága azért, mert fél [mármint a hatalom], fél tőletek. Szeretnélek kérni benneteket, hogy köszönjük meg neki egy tapssal, hogy kiállja ezt a rengeteg gyűlöletet értetek: Márki-Zay Péter.”

Ilyenkor persze jönni szokott a sztenderd tiltakozás, hogy „a lakájpropagandista kiforgatja a szavamat! senki nem állította, hogy a miniszterelnök-jelölt messiás lenne! hogy szakasztott Jézus Krisztus!”, és valóban nem mondta, csak hát képzeljük el mondjuk március 15-én Rákay Philipet, ahogy ilyen körítéssel hívná színpadra Orbán Viktort. Az egy dolog, hogy az ellenzéki média egy emberként kiáltana fel, hogy ez tiszta Rákosi 2.0, sőt, a személyi kultusz és a klerikalizmus fullasztó elegye – de restelkedve magam is egyetértenék a tiltakozókkal.

Lukácsi Katalin performanszát ellenben szóra se méltatja a független-objektív sajtó;

azaz vagy nem lát benne semmiféle kivetnivalót, vagy helyénvalónak tartja elhallgatni az ateista szavazók elől, hogy MZP egy messiáskomplexusos szektavezér, vallásügyi felelőse pedig az ő prófétája, őket válasszátok, ha van hozzá gyomrotok.

Persze nem előzmények nélküli a dolog, hiszen a hódmezővásárhelyi „Mester” már több ízben kifejtette, politikai szerepvállalása szinte vallásos élmény, például sajtósa is mindent eldobva követte őt (az nem ismert, hogy Szent Péter megszabta-e valaha Jézus Krisztusnak, milyen kérdésekre válaszolhat, de persze simán lehet, hogy igen, csak véletlenül nincs feljegyezve), célja pedig, hogy megszabadítsa az országot a gonosztól (azaz ő már nem is egyszerűen csak a Messiás, hanem egyben az Atya Isten is). De mint tudjuk, ő összevissza beszél, ha fáradt, tehát nem kell komolyan venni –

most viszont egyházügyi referense, egy diplomás hittanár gondos felkészülés után nyilatkoztatta ki róla, hogy az ő sebei szereznek majd nekünk gyógyulást.

MZP pedig a színpadra lépve nem azzal kezdte, hogy szabadkozva rámutasson, ne túlozzunk, pláne egy propagandaellenes tüntetésen, pláne katolikusként nagyböjtben – nem, megköszönte az előtte szóló politikustársainak, hogy gyakorlatilag mindent elmondtak, amit kell.

Csakhogy a jelenlegi világpolitikai helyzetben nem elhanyagolható jelentősége van annak, hogy milyen hallgatóság előtt mit mond egy politikus a szájával. Márpedig a nevezett ószövetségi idézet egy ateistának zavaró, egy felvilágosult agnosztikusnak kínos, hívő keresztények számára pedig ritka gusztustalan blaszfémia. Egy ellenzéki gyűlésen ez nem feltétlenül dráma, az O1G-ző néprétegek bárkire is leszavaznak, aki nem Fidesz, azt azonban nem szívesen próbálnám ki, mennyire égeti le az országot egy-egy ilyen kommunikátor a nemzetközi porondon. Bidennek legalább ott van az a bónusza, hogy öreg már szegény.

Ami pedig magát a hasonlatot illeti, kár, hogy nem kaptunk példákat az állításra, miszerint a hatalom „minden haragja és gyűlölete és hazugsága” Márki-Zay Péterre zúdul. Így ugyanis csak töprenghetünk, mire is kell gondolnunk.

Az volna a gyűlöletbeszéd, hogy Orbán Viktor még csak ki se ejtette MZP nevét az évértékelőn?

Vagy az lenne karaktergyilkosság, hogy MZP megnyilatkozásait úgy idézi a kormánypárti média egy az egyben, hogy nem fűz minden betűhöz lábjegyzetet, rámutatván, hogy „hohó, igazából az is lehet, hogy ezt itt egyáltalán nem így gondolta, csak így mondta, úgyhogy várjuk meg a holnapi hermeneutikai eligazítást”? Vagy esetleg a „Mini Feri” szókapcsolat lenne elviselhetetlen annak, aki szerint Orbán=Putyin+Hitler+Sztálin+Rákosi, szavazótábora pedig egy ostoba agymosott népség? Ha most ideírnám, hogy MZP vasárnap este is hazudott, amikor (nyilván egy nem Magyarországról közlekedő NATO-gépre utalva) azt állította, Orbán Viktor fegyvereket szállít Ukrajnába, akkor az vajon szimpla gyűlölködésnek minősülne részemről, vagy egyenesen egy ártatlan messiás keresztre feszítésének?

„Az ördöggel is össze kell fogni. (…) Valóban az ördöggel is össze fogunk fogni, nyugodjanak meg” – hangsúlyozta Márki-Zay Péter nemrégiben arra a kérdésre, hogy helyénvaló-e Bige Lászlótól pénzt elfogadni a hatalomra jutás érdekében.

Amikor a sátán felkínálkozott Jézus Krisztusnak, hogy hatalomba segíti vagyonával, ő következetesen és kategorikusan elutasította a kísértőt – hallhatta pont most vasárnap Lukácsi Katalin az evangéliumban. Tényleg lehetett volna legalább annyira ízlésesnek lenni, hogy nem rögtön a miséről kijőve, frissen hamvazkodva próbálja megetetni velünk a főkatolikus, hogy Márki-Zay a megváltó.

Francesca Rivafinoli / vasarnap.hu

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd