„Hörcsögvásárlás” – így nevezik a németek azt a jelenséget, amikor az emberek pánikszerűen kiürítik a szupermarketek polcait, hogy otthon elraktározzák az alapvető élelmiszereket. A koronavírus-járvány első és második hulláma után most az ukrajnai háborús helyzet miatt indult meg a tömeges felvásárlás. Aki Németországban étolajat akar vásárolni a szupermarketben, annak számítania kell arra, hogy üres polcokat talál. Egyes üzletek már most is korlátozzák az egy vásárlóra jutó maximális mennyiséget. Először a repceolaj esetében volt így, most pedig a napraforgóolaj is hiánycikknek tűnik. Ahol pedig még elérhető a termék, ott csak horribilis áron lehet megvásárolni. Egy palack étolajért akár 5 eurót is elkérnek a boltok.

Az egyre súlyosbodó hiányt az okozza, hogy Ukrajna 51 százalékkal, Oroszország pedig 27 százalékkal a világ kiemelkedő napraforgóolaj-exportországa. A két ország pedig éppen egymással háborúzik. Németország napraforgóolajának 94 százalékát importálja, így nem csak az energiahordozók terén érinti érzékenyen a konfliktus.

A raktárakban még körülbelül négy-hat hétig van áru. A konfliktus hatással lesz a szarvasmarhák, sertések és baromfik számára szánt napraforgóból, repcéből vagy szójából készült fehérjetakarmányok hazai kínálatára is – mondta az illetékes ipari szövetség szóvivője, Maik Heunsch a Westdeutsche Allgemeine Zeitungnak adott interjúban. Az étolajon kívül az élesztő és a liszt is eltűnt a szupermarketek polcairól az emberek pánikvásárlása miatt. A vásárlók a közösségi oldalakon panaszkodnak a hiány miatt.

Romániában is pánikvásárlás kezdődött a boltokban, az emberek ugyanis attól tartanak, hogy nemsokára egyáltalán nem lehet kapni étolajat és lisztet. A közösségi oldalakon futótűzként terjednek az üres polcokról és az étolajjal teli bevásárlókocsikról készült fotók.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Twitter