Márki-Zay bement a Telexbe, és kérdőre vonta az újságírókat, miért egy számára kedvezőtlen címmel számoltak be a Závecz-kutatásról.

„Ha én fizettem volna ezt a kutatást, és az ellenzék számára kedvezőtlen, akkor biztos, hogy nem fogom megsajtózni” – mondta a miniszterelnök-jelölt, aki csak „spekulál” azon, hogy ki állhat a Závecz-felmérése mögött.

Kellemetlen pillanatokat okozott Fábián Tamásnak Márki-Zay Péter a Telex szerda esti elemző műsorában.

A miniszterelnök-jelöltet a múlt heti, nagy visszhangot kiváltó Závecz-kutatásról kérdezték, mely szerint Márki-Zaynál még Fekete-Győr András és Dobrev Klára is népszerűbb a vidékiek körében. Márki-Zay már egy hete keményen kritizálta a Telexet, amiért ezt emelték ki a kutatásból.

Most megkérdezték tőle, hogy miért nem hisz ennek a kutatásnak, hiszen októberben pont ilyen kutatásokra alapozva harcolta ki, hogy Karácsony Gergely visszalépjen a javára az ellenzéki előválasztáson.

Márki-Zay elmondta: nem egy, hanem három felmérés alapján léptette vissza Karácsony Gergelyt, úgy gondolja, hogy „ez hiteles volt”.

„A múlt heti kutatás egy ezerfős felmérés volt, és nem tették bele az ismertséget. Így nagyon könnyű: ha valakit száz ember ismer, és róla 50 ember pozitívan nyilatkozik, akkor azt mondhatjuk, hogy ennek 50 százalékos a népszerűsége. Egy másik ember, akit százezer ember ismer, és mondjuk 40 százalék pozitívnak tart, annak 40 százalék a népszerűsége. De ez nem összehasonlítható” – érvelt Márki-Zay.

„Nézzük a szándékot: a választások előtt egy teljesen irreleváns kutatást publikálni, és azt fő helyen szerepeltetni, – valaki csak kifizette – és abból azt a következtetést levonni, hogy egyébként már mindenki népszerűbb, mint Márki-Zay Péter….és nem ezt emelni ki, hogy ebből a kutatásból látszott, hogy az összes ellenzéki szavazó között a legnépszerűbb vagyok, a fideszesek körében pedig a legnépszerűtlenebb. Na most, ez is egy hír” – folytatta Márki-Zay.

Fábián Tamás úgy érvelt, hogy a címadás beletartozik a szerkesztői szabadságba.

„Igen, de ha én fizettem volna ezt a kutatást, és az ellenzék számára kedvezőtlen, akkor biztos, hogy nem fogom megsajtózni. Ha a Fidesz egy számára kedvezőtlen kutatást kap véletlenül, soha nem sajtózza meg. Mi az ami arra kényszerített valakit, hogy ezt a kutatást kifizesse, aztán megsajtózza? Ennek egy eredménye lehet, hogy elbizonytalanodjanak az ellenzéki szavazók”

– mondta a miniszterelnök-jelölt, aki saját bevallása szerint is „spekulál”, hogy ki állhat a kutatás mögött.

Mandiner

Kiemelt kép: YouTube