Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében felavatták a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét Máriapócson és aláírták Máriapócs és Csíkszereda testvérvárosi megállapodását. 

Sorsdöntő választás következik áprilisban, ahol nem egyszerűen társadalmi vagy gazdasági jövőképekről, hanem a béke és a biztonság vagy a háborúskodás kérdéséről kell dönteni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Máriapócson az ünnepség kapcsán, továbbá Magyarország kormányának a tiszteletéről biztosította Máriapócs és Csíkszereda valamennyi polgárát.

Szerinte testvérnek lenni különleges dolog, testvérek szüleinek lenni pedig még inkább. Kiemelte, hogy testvérnek lenni szeretetet, ragaszkodást és erőt is jelent, és amikor a fivérek összedolgoznak, a hegyek arannyá változnak, és reményét fejezte ki, hogy a megállapodást ezt a testvéri szeretetet és ragaszkodást hozza majd minkét település lakói számára.

Emlékeztetett, hogy több mint ezer éve Szent István királyunk Szűz Máriának ajánlotta az országot és a két település azóta is világszerte elismeréssel gyakorolja a keresztény hagyományokat, tettekben és nem csak szavakban. Aktív szervezői és tevékeny résztvevői a Mária-út zarándoklatainak.

Fotó: Bach Máté/MN

Fotó: Bach Máté/MN

A miniszter minden Erdélyben élő magyart arra biztatott, hogy vegyenek részt a választáson, mert béke és biztonság vagy háború kérdéséről kell dönteni, és meg kell akadályozni, hogy a baloldal háborúba vigye az országot.

Emlékeztetett, hogy holnaptól Bukarestben, Csíkszeredában és Kolozsváron április 2-ig várják a szavazókat. Megköszönte ugyanakkor Románia kormányának, hogy gördülékennyé teszi a szavazást, és a határátkelőhelyek nyitva lesznek erre az időszakra.

Szijjártó Péter végül kijelentette, hogy a szabadság a legfontosabb nemzeti érték, amely szerinte azt jelenti, hogy szabadon dönthetünk a sorsunkról. Az elmúlt harminckét évben is csak akkor tudott erős lenni az ország, amikor nem hajolt meg külső politikai, vagy gazdasági nyomásgyakorlás előtt – jelentette ki.

Kelemen Hunor, Románia miniszterelnök-helyettese szerint amikor két zarándokhelyet ilyen formában összekötnek, az ember hajlamos arra gondolni, hogy nemzetünk és főként az erdélyi magyar közösség egy lelki, szellemi zarándokúton van több mint 100 éve. Kiemelte, hogy harminckét éve azonban kitartóan és türelmesen tudjuk építeni azt az összetartozást, ami országhatárokon túl nyúlik.

Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de ezt az összetartozást meg kell őrizni, és ehhez szükség van szabadságra. Az emlékműveknek azonban nem a múlté, hanem a jelené és a jövőé kell lenniük – tette hozzá.

Megköszönte ugyanakkor a magyar kormánynak azt a paradigmaváltást, ami az elmúlt tizenkét évben történt a nemzetpolitikában, és kifejtette, hogy szükségünk van bátorságra a Kárpát-medencében, hogy tovább tudjunk építkezni.

Az esemény végén Papp Bertalan, Máriapócs és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere látta el kézjegyével a két város testvértelepülési megállapodását jelképező okiratot, amit Szijjártó Péter és Kelemen Hunor tanúként szentesített kézjegyével. Az ünnepségen Molnár Levente operaénekes előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája megáldotta a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét.

Nyitó képünkön, Papp Bertalan, Máriapócs és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere látja el kézjegyével a két város testvértelepülési megállapodását jelképező okiratot, amit Szijjártó Péter és Kelemen Hunor tanúként szentesített kézjegyével.

 

Forrás és teljes cikk: magyarnemzet.hu

Kiemelt kép: MN/Bach Máté