Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a megnyitón elmondta: az államtitkárság és a jordániai katolikus karitász évekkel ezelőtt indította el a jordániai „irgalmasság kertje” programot. E program célja, hogy ne csak megélhetést és szakképzést adjon a Jordániába menekült iraki keresztényeknek, hanem munkát, hogy azon keresztül visszanyerjék emberi méltóságukat.

A budapesti Piarista Gimnázium épületében megnyílt boltban a program keretében készült kézműves termékeket és kegytárgyakat lehet megvásárolni – mondta el az államtitkár.

Hozzátette, a boltban vásárlók nemcsak a Közel-Keleten élő keresztény közösségek megmaradásához járulnak hozzá, hanem kifejezik szolidaritásukat is az üldözött keresztényekkel. A támogatás nemcsak a Szentföldön élő keresztények megmaradásáról szól, hanem „a mi önazonosságunkról és megmaradásunkról is”.

A program és bolt megnyitása azt mutatja, hogy a magyarság felnőtt történelmi hivatásához, hogy – mint a történelem során már többször – a kereszténység védelmezője legyen. Mert ha a Szentföldről, a kereszténység bölcsőjéből eltűnnek a keresztények, az az egész keresztény civilizáció végét jelenti – mondta Azbej Tristan.

Tomah Ejbara, a projekt vezetője elmondta, három éve egy magyar delegáció jordániai látogatásán vetették fel az ötletet, hogy Magyarországon árusítsák menekültek kézműves termékeit, elsősorban mozaikokat és szappant. A magyar ferences rendtartomány és a magyar kormány támogatásával pedig valóra vált az álom, amely a keresztény közösség összetartását, értékét is megmutatja – tette hozzá, köszönetet mondva a segítségért.

Erről bővebben a demokrata.hu portálon olvashatnak.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos