Vállalhatalan stílust enged meg magának Ukrajna berlini nagykövete, a hírek szerint ez már a németeknek sem tetszik. Andrij Melnik korábban „seggfejnek” nevezte a Bundestag külügyi bizottságának elnökét, most pedig egy baloldali politikusnak, aki bírálta a neonáci ukrán Azov-ezredet, egyszerűen azt írta Twitteren, hogy „fogja be a pofáját”.

Az Origo szerint Melnik diplomatához méltatlan viselkedése a teljes német politikai elitnek szól, azért sértegeti a német politikusokat, mert a Merkel kormány megépíttette az Északi Áramlat gázvezetéket, a jelenlegi kormány pedig nem támogatja azt a felvetést, hogy a NATO belépjen a háborúba.

Az ügy előzményeihez tartozik: Fabio De Masi korábbi német parlamenti képviselő kritizálni merte a nyíltan náci eszmeiséget és szimbólumokat viselő Azov-zászlóaljat.

„Azt, hogy az Azov-ezred náci zászlókkal pózol, és veszélyes fasisztákat tűr meg saját soraiban, nem az oroszok gondolták ki”

– írta ki a Twitterre a politikus.

Melnik nagykövet erre válaszul egészen durva és szokatlan stílusban azt írta a Die Linke (Baloldal) politikusának:

Jobb, ha befogja a pofáját Fabio De Masi, és az összes haverja. A Die Linke évtizedek óta udvarol a háborús bűnös Putyinnak és a borzasztóan agresszív Oroszországnak. A mai napig. Szóval jobban teszi, ha kussol.

Ismeretes: az Azov-ezred egy neonáci félkatonai csoportosulás, amely 2014-ben jött létre Ukrajnában. Nyíltan náci nézeteket vallanak, korábban oroszok elleni atrocitásokat kötöttek hozzájuk, a szakadár köztársaságokban pedig rendszeresen hajtottak végre támadásokat. Mostanra az ukrán védelmi minisztérium alá tartoznak.

A Die Welt szerint a német kormányt egyre jobban dühíti Melnik viselkedése, de a nagykövetet ez nem zavarja. Korábban Michael Rothot, aki korábban a Merkel-kormány tagja volt, most a külügyi bizottság elnöke, egyszerűen seggfejnek nevezte. Amikor egy tévéinterjúban a riporter megkérdezte, hogy ezt a háború okozta kétségbeesésében mondta-e, Melnik elutasította a mentegető magyarázatot: „Ez egyáltalán nem kétségbeesés. Ez egy állapot leírása. Azé, ami itt évek óta uralkodik.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Berlini ukrán nagykövetség