Március 27-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kellett előreállítani az óráinkat. (Aki még nem tette pótolja!) Ezzel kezdetét vette a nyári időszámítás, ismét kevesebbet alhatunk egy órával. Cserébe hosszabbak lesznek a nappalok, később kell lámpát kapcsolni. Viszont jobb lesz lélekben felkészülni, mert összezavarodhat az alvásritmus, és fáradtabbak lehetünk az óraátállítást követő napokban.

Tízből nyolc megkérdezett szerint jobb lenne, ha nem állítanánk át évente kétszer az órát, hanem egy időszámítás lenne hazánkban és Európában – derült ki a Publicus Intézet által 2021. március 22-25. között végzett felméréséből. A tavalyi kutatás szerint a válaszadók kétharmada (65 százalék) ha időszámítást választhatna, akkor a nyárit választaná, amikor este tovább van világosabb. A megkérdezettek negyede (26 százalék) szerint a téli a jobb, amikor reggel hamarabb világosodik.

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik Európa más országaiban is és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezért minden évben más napra esik az óraátállítás, amely az UTC (egyezményes koordinált világidő) szerint hajnali 1 órakor történik, így Magyarországon tavasszal a helyi idő szerint 2 órakor egy órával előre, ősszel 3 órakor egy órával vissza kell állítani az órákat.

Lassan négy éve annak is, hogy megtörtént az a népszavazás, amelyben az EU-tagállamok állampolgárai véleményét kérték óraátállítás ügyében. A szavazatok egyhangúlag az óraátállítás eltörlése mellett voltak, a legtöbb tagállamban a lakosság elsöprő többsége vélekedett így.

Azonban nem csak a közutálat indokolná az óraátállítás eltörlését:

az évek során számos kutatás született arról, hogy milyen káros élettani hatásai vannak az alvás- és evészavartól kezdve, a szívinfarktusok növekvő számáig.

Még a közúti balesetek száma is megnő az óraátállítást követően, a dolgozók produktivitása pedig lecsökken.

Joggal kérdezhetjük Besenyő Pista bácsival, hogy ez nooormális:

Forrás: felvidek.ma

Kiemelt kép: YouTube