Parragh László

A magyar gazdaság olyan helyzetben van, hogy Európában hazánk kezelheti legeredményesebben a válságos helyzetet – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, megjegyezve, hogy hamarosan megalakul egy kiszámítható, stabil felhatalmazással rendelkező, működőképes kormány. Vagyis szerinte nem úgy kezdenek a munkához, ahogy egy hatpárti koalíció tenné, amelyik csak nagyon nehezen vagy talán egyáltalán nem tudna egységes gazdaságpolitikai koncepciót letenni az asztalra.

Nem kedvezők a nemzetközi körülmények, amelyekkel a választásokon elsöprő győzelmet arató új Orbán-kormánynak is szembe kell néznie. A baloldal szerint elkerülhetetlenek a megszorítások, egyúttal abban reménykednek, hogy ebbe belebukik a kabinet. Az elmúlt tizenkét év tapasztalata azonban azt mutatja, hogy ez hiú ábránd, noha a feladat ezzel együtt nem könnyű.

– Olyan nehézségekkel kell szembenézni, amiket nem gondoltunk volna. A szomszédos országban háború dúl, mindenhol magas az infláció, emelkednek a nyersanyagárak, drágulnak az élelmiszerek, elszálltak az energia költségei, nehéz stabilizálni a forint árfolyamát, miközben megroppantak az exportpiacok. Így például Németország vélhetően a recessziót sem kerülheti el – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azonban jelezte: a magyar gazdaság olyan helyzetben van, hogy Euró­pában hazánk kezelheti legeredményesebben a válságos helyzetet.

– Ez az állítás két alapra épül. Az egyik az, hogy hamarosan megalakul egy kiszámítható, stabil felhatalmazással rendelkező, működőképes kormány. Nem úgy kezdenek a munkához, ahogy egy hatpárti koalíció tenné, amelyik csak nagyon nehezen vagy talán egyáltalán nem tudna egységes gazdaságpolitikai koncepciót letenni az asztalra – magyarázta a kamara első embere.

– Emellett nagyon fontos, hogy a magyar gazdaság fundamentumai a mai napig erősek. Ezekből egyet-kettőt vegyünk sorra: a többi között Európában arányaiban nálunk az egyik legmagasabb a foglalkoztatás, ez pedig láthatóan tartósan fennáll. Kiemelhető a beruházási ráta is, amely hazánkban a legmagasabb az unióban, ami szintén tartható, ugyanis jelentős a befektetői bizalom.

A teljes cikket a Magyar Nemzetben, itt olvashatja el

Szerző: Kiss Gergely

Kép: Magyar Nemzet