A szakemberek mihamarabb szeretnék felnyitni. A szarkofágra a három éve leégett, ezért felújítás alatt álló, 12. századi gótikus műemlék ősi tornyának újjáépítését előkészítő munkálatok során bukkantak rá a munkások idén márciusban.

A jó állapotban fennmaradt szarkofágot 20 méter mélyen a föld alatt, egy 19. századi fűtési rendszer téglacsövei között találták – közölték a napokban francia régészek a France24 értesülései szerint.

A feltételezések szerint azonban sokkal régebbi lehet, valószínűleg a 14. századból származik.

A kutatók egy endoszkópos kamera segítségével már belenéztek a szarkofágba, és felfedezték benne egy csontváz felső részét, egy levelekből, szövetből és egyelőre azonosítatlan tárgyakból álló párnát.

Kedden hozzák a leletet ki a Notre Dame-ból

Mint az a cikkből kiderült, a szarkofágot jelenleg biztonságos helyen őrzik, kedden hozzák ki a székesegyházból és amint lehet, elviszik majd a Toulouse városában található törvényszéki orvostani intézetbe. A tervek szerint a városban kriminalisztikai szakértők és tudósok nyitják majd fel a szarkofágot és megvizsgálják annak tartalmát. Többek között a csontváz nemét és korábbi egészségi állapotát, illetve az elhunyt társadalmi rangját szeretnék megállapítani, de valószínűleg végeznek rajta kormeghatározást is.

A kutatás vezető régész, Christophe Besnier azt mondta, hogy a szarkofágot egy olyan földhalom alatt találták meg, amelynek bútorzata a 14. századból származik, és hozzátette: ha kiderül, hogy ez valóban egy középkori szarkofág, „akkor egy rendkívül ritka temetkezési szokással állunk szemben”.

Mandiner

Kiemelt kép: Screenshot