A hatalom a népé – üzente kampánydalával az ellenzék. A választási bukta után kiújultak és felerősödtek a belső harcok, ahogy a különalkuk hagyományát is elővették a baloldalon. Most épp néhány parlamenti mandátum van soron, miközben Gyurcsány Ferenc a jelek szerint tovább növeli a befolyását. A Jobbik után az LMP felé „közeledik” a DK, az MSZP keresi a helyét, a Momentum „ellenállna”, a Párbeszéd pedig önállósodna. Mindezt tetézi, hogy Márki-Zay Péter sem adta fel országos politikai ambícióit. A tanácstalanság és az összevisszaság az úr egyelőre a baloldalon.

A Párbeszéd túlnyerte magát, de Márki-Zay mandátumát is meg akarják kapni – számolt be a minap a DK-hoz közeli Nyugati Fény arról, hogy megindult a vita a listavezető parlamenti helyéért. Ismeretes: néhány napnyi gondolkodási idő után az egyéni körzetét is elbukó miniszterelnök-jelölt arra jutott, nem ül be a május elején megalakuló új Országgyűlésbe.

Gyurcsány Ferenc dominálja az ellenzéki térfelet, szoros szövetségben a Jakab Péter vezetésével egyébként drasztikus veszteségeket elkönyvelő Jobbikkal.

Hadházy azt javasolja, az ellenzéki pártok képviselői ne is üljenek be a parlamentbe, kezdődjön egyfajta új ellenállás, az alakuló ülés bojkottját azonban egyelőre csak az Országgyűlésbe most bekerülő Momentum fogadta meg.

Tovább bonyolítja az amúgy is konfliktusokkal és belső hatalmi vetélkedéssel terhelt baloldali térfelet, hogy bár a vereségért alapvetően az Orbán-rendszert okoló Márki-Zay bejelentette: új pártot alapít. Tette ezt abban a húsvéti üzenetében, melyben már nyoma sem volt az önkritikus hangvételnek, sőt, már az előzőleg általa „bolsevik pártnak” titulált DK-nak sem ment neki. Ellenkezőleg, azt fejtegette, hogy az Orbán Viktor által kiépített rendszerben lehetetlen az ellenzéki győzelem, így az elkövetett hibáknak nincs szerepük a kudarcban.

Mindezek dacára vetette fel egy „civil párt” kialakítását, melyet majd az Európai Néppárt csatlakoztatna. Csakhogy korábbi támogatói közül is többen kisoroltak már mögüle, egyik fő szövetségesében, a volt KDNP-s Lukácsi Katalinban pedig az apácának állás gondolata érlelődik. A Nézőpont Intézet kutatása szerint mindenesetre

a súlyos fiaskóért az ellenzéki szimpatizánsok leginkább Gyurcsányt és MZP-t, s nem az összefogás konstrukcióját okolják.

Mindenesetre a Hódmezővásárhelyre visszahúzódó, a DK és a Jobbik által is kárhoztatott Márki-Zay a jelek szerint az országos politikát sem akarja otthagyni, esélyei azonban igencsak limitáltak. Bizonyosan beül majd az Országgyűlésbe a jelenleg Budapesten főpolgármester-helyettes Gy. Németh Erzsébet, akit a Városházán majd egy másik DK-s politikus válthat majd.

„Nem fogunk bojkottálni semmit, mert az ellenzék korlátozott lehetőségeinek a megoldását nem a további önkorlátozásban látjuk. És nem fogunk bojkottálni semmit, mert megértettük, hogy a legelkötelezettebb ellenzéki szavazókon kívül senkit nem érdekel a siránkozásunk” – reagált a Momentum akciójára az LMP-s Ungár Péter, aki szerint jogos az az igény,

hogy a negyedik kétharmad után teljesen újra gondolják a politikájukat.

„De ha azt gondoljuk, hogy a magyar emberek akkor fogják az ellenzéket választani a Fidesz helyett, ha a parlament nyitóülésén való részvételből csinálunk politikát, akkor félő, hogy nagyon rossz irányba indulunk” – fogalmazott az egyik leginkább önkritikus ellenzéki politikus.

Forrás és teljes cikk: mandiner.hu

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila/illusztráció