Az ellenzék bukása tovább élezheti a pártok között már eddig is meglévő konfliktusokat az önkormányzati testületekben. Új lehetőségek nem nyíltak meg, nem lehet sem pozíciókat, sem pénzt osztani a baloldalon. Pedig igényből van bőven, ahogy gyanús ügyekből is. A Mandiner összegyűjtötte, hogy a fővárosban mely kerületekben vannak jelenleg is éles ellentétek az ellenzéki koalíciókon belül és hol vannak olyan botrányok, amelyek szintén befolyásolhatják az összefogás jövőjét.

Schiffer András, az LMP volt elnöke hívta fel a figyelmet a XXI. Század Intézet múlt heti konferenciáján, hogy épp az önkormányzati ciklus felénél járunk, és a választók az országgyűlési választáson egyben az ellenzéki vezetésű önkormányzatok teljesítményéről is véleményt mondtak.

Mindenképpen kihatással lehet az országgyűlési választási bukás az önkormányzatokon belüli ellenzéki konfliktusokra – mondta a Mandinernek Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója. Emlékeztetett a gödi botrányraamikor egy helyi konfliktust próbáltak központilag kezelni, de nem sikerült. Most viszont megfordult a helyzet, és az lesz a kérdés, hogy az országos konfliktusok milyen hatással lesznek a helyi ügyekre – mondta Boros Bánk. Hozzátette: az elkövetkező hetek és hónapok pártok közötti ellentétei értelemszerűen az eddig működő helyi együttműködéseket felbonthatják, és a felső pártutasítások a helyi képviselőket is egymás ellen fordíthatják. Mindez pedig az ellenzéki többséget is veszélybe sodorhatja az adott önkormányzati testületben. Kérdés, melyik lesz fontosabb, a helyi érdek vagy a központi pártutasítás.

A konfliktusokból és botrányokból Dunát lehetne rekeszteni. Elsősorban a fővárosban, ahol bár nyert egyéni körzeteket az ellenzék, rosszabban szerepelt, mint négy éve.

A legfrissebb talán a zuglói parkolási botrány, amelyben egy másik büntetőügyben meggyanúsított Fuzik Zsolt – aki a botrányba keveredett, a kerületi parkolás-üzemeltetési feladatokat ellátó cég egyik ügyintézője volt – vallomása szerint 2017 és 2019 minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak, aki 2019-től a kerület polgármestere lett. Ám Fuzik nem csak rájuk, hanem Baja Ferenc volt miniszterre és Molnár Zsolt MSZP-s képviselőre is terhelő vallomást tettazt állítva, hogy ők is kaptak a kenőpénzből negyven illetve harminc millió forintot.

Ettől eltekintve Zuglóban egyébként sincs nyugalom, az előválasztás során a később országgyűlési képviselővé választott Hadházy Ákos és az MSZP helyi erős embere, Tóth Csaba is egymásnak esett, amelynek végén vagyonosodási ügyei miatt Tóth végül visszalépett a jelöltségtől, miután mindenki kihátrált mögüle.

Kispesten már a legutóbbi 2019-es önkormányzati választás után kitört a botrány, a kerületi MSZP-s képviselő Lackner Csabáról megjelent „fehérporos videó” kapcsán, amelyben a helyi politikus arról beszél, hogy lopják el a közpénzt a kerületben. Az ügyben szóba került a kispesti vagyonkezelő korábbi vezetője Kránitz Krisztián, de Lacknerhez hasonlóan ő sem bukott bele az ügybe, ahogy a kerületet vezető szocialista Gajda Péter sem. Sőt, újabb és újabb megbízásokat kapnak. A korrupciós ügyekben több nyomozás is indult, de ezek még nem zárultak le.

Terézvárosban a kerületet vezető momentumos Soproni Tamás és a koalíciós partner MSZP között kezdődött háború, ami a polgármester és a szocialista képviselő Bálint György közötti nyílt harcban csúcsosodott ki.

Soproni szerint Bálint egy fedezetelvonó szerződés kapcsán meg akarta károsítani az önkormányzatot és ezért méltatlanná vált a terézvárosiak képviseletére. A polgármester tavaly a kerületi lapban fekete-fehéren kijelentette, hogy Fidesz mellett az MSZP-t is a helyi ellenzék részének tekinti.

Bálintot az összes baloldali párt lemondásra szólította fel, de ő ezt nem tette meg, csak pártjából lépett ki. A képviselő ugyanakkor lapunknak nyilatkozva azt mondta, hogy szerinte Soproni Tamás hajtóvadászatot indított ellene, pedig a polgármesternek van mit takargatnia, hiszen momentumos kifizetőhelyet csinált a kerületből. Bálint több érdekes ügyre is felhívta a figyelmet, így a Jókai tér gyanús felújítására vagy a polgármester havonta több millió forintot felemésztő imázsépítésére.

Az óbudai ügyekről az Anonymus rántotta le a leplet, a maszkos férfi egyik márciusi videójában a III. kerület baloldali vezetésének korrupciós visszaosztási mechanizmusára világított rá. Korábban a Mocsárosdűlő beépítése keltett vihart a III. kerületben, de ahogy megírtuk, az is kiverte a biztosítékot, hogy ígérete ellenére árusít ki bérlakásokat a kerület vagyonából Kiss László DK-s polgármester.

Újbudán a Kelenföld-Városközpont egyeztetés nélküli tervezett eladása miatt háborodtak fel és kezdtek el tiltakozni a helyiek, miután városháza-botrány-kapcsán egy Anonymus-videó szerint ez az ingatlan lett volna Karácsony Gergelyék mintaprojektje a törvénytelen ingatlanbizniszekre.

Ferencvárosban a baloldali polgármester Baranyi Krisztina szinte mindenkivel összeveszett az elmúlt időszakban. legutóbb egy Momentumos képviselőt állított pellengérre,

Az ügy kacsán egy kommentelő meg is jegyezte, hogy nem túl szerencsés, ha az ellenzék tagjai nyilvánosan járatják le egymást. Januárban az egész ellenzéket helyre tette, amiért a képviselők szerinte „gátlástalanul” tiszteletdíj-emelést szerettek volna elérni. De a baloldali koalíció és Baranyi között rendszeres az adok-kapok.

Az önjáró polgármester korábban leszedette a testvérvárosi címereket a képviselő-testületnek is helyet adó ülésterem faláról vagy éppen Black Lives Matter szobrot állíttatott fel.

A Mandiner teljes cikke itt olvasható.

Szerzők: Baranya Róbert és Nagy Gábor

Kép: Balogh Zoltán