Momentumos javaslatra leváltották a DK-s alpolgármestert, visszahívták az egyik önkormányzati cég felügyelőbizottságából a parlamenti választáson megbukott – szintén Gyurcsány-párti – politikust, megszűnt a Jobbik-frakció.

Másfél hónappal ezelőttig még a lehető legnagyobb egyetértés jellemezte Szolnokon az ellenzéki pártokat, mára azonban totálisan szétestek. Március 18-án – tehát még a parlamenti választást megelőzően – délelőtt a hatok arról írtak alá megállapodást, hogy 2024 októberében is együtt fognak indulni az önkormányzati voksoláson, azt remélve, újra többséget szereznek, mint 2019-ben, amikor a 18 mandátumból 10 megszereztek, bár a polgármester a fideszes Szalay Ferenc maradt. De még aznap megtörtént az első repedés közöttük, pár órával később ugyanis a Jobbik elnöksége azonnali hatállyal visszahívta az összes tisztségéből a párt választókerületi elnökét, aki szintén szignózta a dokumentumot.

Nem hiszi, hogy kizárták volna, de azért kilépett

Galló György akkor úgy fogalmazott a Mandinernek, letaglózta a hír, hiszen ő már abba a néppártosodott, demokratikus Jobbikba lépett be, amely az ellenzék összefogását támogatta, és úgy vélte, ennek folytatódnia kell az önkormányzati választáson is. S abban bízott, meg fogja tudni győzni az etikai bizottságot is, hogy a lépése megfelelt a párt jelenlegi irányvonalának.

Ám máshogy alakult a történet. Galló György most azt mondta a Mandinernek, nem tartja valószínűnek, hogy beváltották volna a fenyegetésüket és kizárják, hiszen ekkor megszűnt volna a Jobbik önkormányzati frakciója. Ám végül mégis bekövetkezett ez utóbbi, mert a politikus az állandó vegzálása miatt önként kilépett a pártból és egyben a képviselőcsoportból is, így

csak egyetlen jobbikos képviselő maradt a közgyűlésben, aki értelemszerűen nem alkothat frakciót.

Galló kijelentette, továbbra sem érti, miért támadták a Jobbikban, hiszen választókerületi elnökként joga volt aláírni az ellenzéki pártok további együttműködési szándékát, ugyanakkor azt elismeri, hogy erről országos szinten nem egyeztetett. S nagyon furcsa és érthetetlen lett volna, ha az ő szignója hiányzott volna a megállapodásról, amikor a többi ellenzéki párt aláírta. Állítja, függetlenként marad az ellenzéki padsorokban, és az alapján fog szavazni a közgyűlésben, hogy az előterjesztett javaslat szolgálja-e a város és az itt élők érdekeit vagy sem.

A Jobbik szolnoki meggyengülését azonban nem csak a frakció megszűnése mutatja. Kilépett a helyi ifjúsági tagozatának az elnöke is, és több „mezei” tag is lemorzsolódott az utóbbi időben. Galló szerint míg korábban több tucatnyian voltak a helyi csoportban, most jó, ha tízen vannak, és a közéleti aktivitásuk is közelít a nullához. A Facebook-oldalukon például április 12-i a legfrissebb bejegyzés, és majálist sem tartottak, ami pedig hosszú évekre visszanyúló hagyomány.

Ugyanakkor a Jobbik térvesztése mellett más miatt is főhet az ellenzéki politikusok feje. Korábban már otthagyta az eredetileg tíztagú Szolnoki többség nevű ellenzéki pártszövetséget és független lett egy civil és egy DK-s képviselő, ez utóbbi, Fajcsák Károly pedig később le is mondott a mandátumáról, ezért időközi választást tartanak majd. A legutóbbi közgyűlésen pedig a momentumos Szekeres (újabb nevén Bóka) Éva is bejelentette, hogy kilép az ellenzéki szövetségből.

Szekeres egyébként nem sok jóra számíthat a korábbi partnereitől, hiszen ezen a közgyűlésen azt javasolta, hívják vissza a tisztségéből Miskolczi László DK-s alpolgármestert, miután szerinte a városüzemeltetésért felelős vezető nem végzi jól a munkáját. Ezzel a megállapítással a jelenleg független (korábban szintén ellenzéki) Ligeti József is egyetértett, így Miskolczi leváltását végül a nyolctagú Fidesz-KDNP-frakció mellett támogatta Galló György, Szekeres (Bóka) Éva és Ligeti József is, az ellenzéki szövetség tagjai pedig nem szavaztak.

S a leszámolás tovább folytatódott. Az ellenzék kezdeményezte a parlamenti választáson indult, de megbukott közös jelölt, a DK-s Sziráki Pál – több mint hét százalékponttal maradt alul a fideszes Kállai Máriával szemben – visszahívását a Szolnok Városfejlesztő Zrt. felügyelőbizottságából (ő volt a testület elnöke).

Az exjobbikos Galló pedig azt javasolta a frakcióból történt kilépése után, hogy a helyi televízió felügyelőbizottságából kerüljön ki a volt pártjának szolnoki elnöke, Szotyori-Lázár Zoltán. Mindkét előterjesztést elfogadta a közgyűlés, így Sziráki és Szotyori-Lázár elveszítette a tisztségét.

Ezek után nem véletlen, hogy a fideszes Szalay Ferenc polgármester azt állapította meg a legutóbbi közgyűlésen, hogy a Szolnoki többség nevű pártszövetség megszűnt, az ellenzéket pedig valójában a szél fújta össze.

 

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: Facebook/Szolnok TV