Jakab Péter padlót fogott – csak Gyurcsány népszerűtlenebb a Jobbik vezetőjénél

Jakabnál csak Gyurcsány népszerűtlenebb – ezzel a címmel közölte legújabb kutatását a Nézőpont Intézet a Magyar Nemzet írása alapján. A lapnak eljuttatott elemzésükben rámutatnak: Jakab Péter, a tisztújítás előtt álló Jobbik elnökének népszerűsége az egyik legalacsonyabb a baloldalon.

A szombati pártrendezvényt a szexuális zaklatási botrány is beárnyékolja.

A második pártelnöki évét töltő politikust az aktív szavazók mindössze kevesebb mint egynegyede (23 százalék) szeretné fontos pozícióban látni, aminél kisebb arányban csak Gyurcsány Ferenc támogatói vannak. Mindegyik vizsgált ellenzéki vezetőt elutasítja az aktív szavazók többsége – olvasható a Nézőpont Intézet összegzésében.

Hozzáteszik, továbbra is Gyurcsány Ferenc a legnépszerűtlenebb politikus, a választók mindössze tíz százaléka bízná meg őt felelős pozícióval, ugyanakkor több mint nyolcszor annyian nem tartanák ezt kívánatosnak (85 százalék). Őt a legkisebb támogatottsággal rendelkezők rangsorában Jakab Péter követi 23 százalékkal. Jakabot az aktív szavazók 62 százaléka nem szeretné fontos pozícióban látni. Figyelemre érdemes, hogy a választást megelőző, márciusi hónapban még négy százalékponttal magasabb volt a népszerűsége, ráadásul elutasítottsága is hét százalékponttal nőtt azóta – olvasható  a Nézőpont elemzésében.

Mindazonáltal nem csak Jakab Péter népszerűtlen: a Jobbik támogatottsága is alaposan megkopott a négy évvel ezelőtti választás óta. Míg 2018-ban a pártot a választók húsz százaléka támogatta, addig a Nézőpont Intézet kutatása szerint a Jobbik jelenleg három százalékot szerezne egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson.

A baloldal más vezetői politikusainak népszerűségét is vizsgálták, s mint írták; Márki-Zay Péter és Donáth Anna támogatottsága megegyezik, a két politikust egyaránt a szavazók 24 százaléka támogatná, azonban elutasítottságukban és ismertségükben jelentős a különbség. A hódmezővásárhelyi polgármestert hetven százalék, míg a Momentum elnökét a kérdezettek 42 százaléka nem bízná meg felelős politikai pozícióval.

A vizsgált baloldali vezetők körében a Párbeszéd éléről távozó Karácsony Gergely a legnépszerűbb (32 százalék), ugyanakkor a személyét elutasítók közel kétszer akkora arányban (60 százalék) vannak, mint támogatói.

Forrás: mandiner.hu

Nyitókép: Facebook