Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) Marosvásárhelyen. A Kultúrpalota nagytermében szombaton tartott eseményen a romániai magyar pedagógusok, politikusok, magyarországi meghívottak mellett mellett jelen voltak a Kárpát-medencei társ pedagógusszervezetek képviselői is.

A Himnusz eléneklésével és az RMPSZ-zászló bemutatásával, majd felavatásával kezdődött az ünnepi rendezvény. A zászlót a szövetség felkérésére Szekeres Attila heraldikus, címergrafikus készítette. Címerében a háromszögű pajzs kék mezejében három csukott könyvön álló, jobbra fordult fekete sas felemelt jobb lábának karmai között ezüst lúdtollat tart, fölötte arany nap és növekvő ezüst holdsarló látható. A pajzsot nyitott aranykönyv koronázza, lapjain az 1991-es évszámmal.

Ünnepi köszöntőjében Burus-Siklódi Botond RMPSZ-elnök elmondta, a 30. évfordulót 2021-ben kellett volna megünnepelni, de a járvány miatt elhalasztották azt, hogy személyes közelségben, egymás mellett ünnepelhessenek. Ám az egyik nehézségből alig sikerült fellélegezni, újabb sötét felhő borult a Kárpát-medencére, a háború, amikor a kárpáljai magyarok élete került veszélybe. De egy emberként mozdult meg a magyar pedagógus társadalom, köztük az erdélyiek is, hogy „nemzettársaink szenvedéseit enyhítsük, mellettük állva a nehéz időkben” – fogalmazott az elnök.

Az elmúlt harminc év értékelőjében Burus-Siklódi Botond elmondta, a szövetség alapelveit megalakulásakor a minőség, a hitelesség és a tisztesség határozta meg, ezekhez az értékekhez mindvégig ragaszkodtak. Az RMPSZ-elnök a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium helyzetére is kitért, hangsúlyozva, hogy szolidaritást vállaltak, nyilatkozatot fogalmaztak meg, amit bárki aláírhat, aki egyetért azzal.

Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere az egyik legnemesebb foglalkozásnak nevezte köszöntőbeszédében a pedagógusokét, akik a gyermekek elméjét és lelkét formálják, és cselekedeteikkel példát mutatnak. Nem csak a mai nap főszereplői Önök, de a mindennapoké is – mondta az elöljáró, hangsúlyozva, hogy az anyanyelvi oktatásért sokat kellett küzdeni Marosvásárhelyen, és amikor úgy tűnt, minden rendben megy, akkor „becsapott a villám”. De nem szabad hagyni, hogy megfosszanak alapvető jogainktól – mondta.

Szilágyi Péter, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának miniszteri biztosa úgy fogalmazott, hogy a pedagógus szülő helyett szülő, lelkeket ápoló pszichológus, életre szóló kirándulások szervezője. Köszönetet mondott azért, hogy száz évvel Trianon után is van magyar anyanyelvi oktatás a Kárpát-medencében. „Potápi Árpáddal együtt hálásak vagyunk a tíz éve tartó közös munkáért, jövőnk záloga az Önök kezében van” – hangsúlyozta, majd oklevelet adott át Semjén Zsolt kormányfő-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár részéről, amit Burus-Siklódi Botond vett át.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének ünnepi köszöntőjét Szabó Ödön tolmácsolta. Az ünnepi rendezvényen emlékplakettet és oklevelet adtak át a támogató intézmények, szakmai partnerszervezetek, történelmi magyar egyházak képviselőinek, a Kárpát-medencei társ pedagógusszervezeteknek, valamint az RMPSZ volt és jelenlegi tisztségviselőinek.

Forrás: Székelyhon.ro

(Címkép: Rab Zoltán)