Nincsen nap, hogy Andrij Melnyik, Ukrajna berlini nagykövete ne tolná fullban a taplót. Most éppen azon akadt ki, hogy május kilencedikén és tizedikén a náci Németország felett aratott Szovjet győzelem emlékhelyein nem lehet lobogtatni az ukrán zászlót. Mindenütt máshol igen, még a berlini „Vörös Városházán” is leng négy ukrán zászló. Melnyik persze provokálni akarja Oroszországot és pont a győzelem napján.

„Ez egy pofon Ukrajnának és arculcsapása az ukrán népnek” írja Twitter-oldalán. Balsoj szpaszíba, nem is vártunk tőle mást, hiszen a németek masszív anyagi és katonai támogatása ellenére a német kormányt egy putyini hálózatnak nevezte. Persze lehet, hogy csak az ukrán nyelvben nincsen szó a hálára…

Másik nagy kedvencem az ukrán vezérkar szóvivője, Olekszandr Stupun. A kis kopasz emberke terepszínben, taktikai mellényben és egy bazi nagy rohamkéssel meséli el hadseregük aznapi hőstetteit. Tény, hogy keményen védekeznek, ám ha Soptunnak hihetnénk, akkor már de facto nem létezne az orosz haderő.

Zelenszkij is előadta a napi produkcióját és pont a Szovjet győzelem napjára akarta Kijevbe rángatni Olaf Scholz német kancellárt (Melnyik szerint ő a sértődékeny májashurka), hogy ezzel is húzzon még egyet az orosz medve bajszán. Csakhogy Scholz nemet mondott, viszont Bärbel Bas, a német parlament elnöke vasárnap Kijevben ünnepelte a háború végét. Berlin így oldotta meg a drótkötéltáncot Moszkva és Kijev között.

Pjotr Tolsztoj, a Duma (orosz parlament) alelnöke viszont keményen odaszólt a nyugati országoknak, akik fegyverekkel támogatják Ukrajnát. Oroszországot nem érdekli sem Boris Johnson, sem Mario Draghi hisztériája és a fegyverszállítások ellenére a speciális hadműveletek akkor érnek véget, amikor ezt Moszkva akarja. Amennyiben úgy látja jónak, akkor a lengyel határig is elmegy az Orosz Föderáció hadserege.

Az orosz-amerikai kapcsolatok sem voltak a kubai-krízis óta ilyen mélyponton. Ahogy amerikai lapok megszellőztették, a CIA segített titkosszolgálati információkkal az ukránoknak egy tucat orosz tábornok kiiktatásában és több hadihajó elsüllyesztésében. A célzott likvidálásokat Moszkva nyilván nem fogja elfelejteni Bidennek.

Kínos volt a médiaháborúban, hogy a német, liberális Spiegel weboldalára kikerült egy videó, ahol az Azovstalból kijutott ukrán nő elmondta, hogy élő pajzsnak használták őket az Azov-ezred katonái. Hosszú hetekig nem voltak hajlandóak elengedni őket. A videó nem volt sokáig látható, mert necces lett volna az egekig magasztalt Zelenszkijnek.

Oroszország egységes és hetek óta mindenki a május 9.-i ünnepségre készült. A katonai parádén felvonultatták a legmodernebb Armata páncélosokat és nyolc MIG 29-es vadászgép Z alakzatban repült a Vörös tér felett. Sok orosz az autójára is „Z” matricát ragasztott, mivel ez már nem csak különleges katonai hadművelet szimbóluma, hanem a patriotizmusé is. A „Z” betű az Orosz Föderáció Hadserege nyugati szárnyának a katonai jelzése (nyugat = zapad), ám a „za pobjedu”, azaz a győzelemért jelszó szinonimája is lett. A másik gyakran látott jel a „V”, amely a keleti hadtest jele (kelet = vosztok).

Forrás: 888.hu

Szerző: Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő

(Címkép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)