Lassan másfél hónap telt el az országgyűlési választások óta. Ezalatt számtalan tanulmány, elemzés látott napvilágot, melyek az eredmény okait igyekeztek feltárni. A negyedik kétharmados győzelem mindenkit meglepett, hiszen az elmúlt négy esztendő finoman szólva sem volt sétagalopp. Előbb a koronavírus-járvány ismeretlen rémével kellett megküzdeni. Majd az EU szélsőségesen agresszív, ideológiailag motivált gazdasági és politikai támadásaival kellett szembenézni. Mindennek a betetőzéseként jött a valódi háború réme Ukrajnában, a közvetlen szomszédságunkban. Mindezek ellenére, vagy épp mindezek következtében kapott újra megkérdőjelezhetetlen politikai felhatalmazást a Fidesz–KDNP.

Hogy miért történt így? Talán közelebb jutunk a megoldáshoz, ha távolabbra tekintünk az időben. Valójában a 2014 óta rendezett három választás kétharmados sikere minden látszólagos eltérés ellenére egy alapvető okra vezethető vissza. Ha ezt a gondolatkísérletet mélyebben meg akarjuk érteni, akkor érdemes előbb elemeznünk a közvetlen környezetünkben történteket. Bulgáriában 2021-ben három választást is tartottak, mire a „kívánt” eredmény megszületett. Addig az ügyvezető kormány inkább terelgette, mint irányította az országot.

A kabinetben volt két fiatal, újdonsült politikus, akik harvardi tanulmányaik után tértek haza. A későbbi miniszterelnök, Kiril Petkov letagadta, hogy kanadai állampolgársága is van, ami a bolgár törvények szerint kizárta volna, hogy miniszter lehessen. De neki ez nem jelentett akadályt. Szeptemberben megalapította a Folytatjuk a Változást! mozgalmat, és decemberben már győztek is a választásokon. Eközben Soros Györgyhöz köthető szervezetek hatalmas összegekkel támogatták meg a kampányukat. Alig negyvenszázalékos részvétel mellett győztek, és négypárti koalíció vette kezébe a kormányrudat, a demokrácia nagyobb dicsőségére.

Szlovéniában szintén alig három hónappal a választások előtt Szabadság Mozgalom néven gründolt párt nyert, amelynek élére ekkor ejtőernyőzött Robert Golob. Korábban egy balközép párt elnöke volt, most pedig egy zöld–balliberális tömörülés élén ért célba. Sajtóhírek szerint (nem meglepő módon) a szlovén Nyílt Társadalom Alapítvány aktív támogatásával tudtak győzni. Több kormányellenes NGO kampányolt mellettük, amelynek során több mint száz újságírót finanszíroztak.

A két országban történtekhez hasonló példákat tudnánk még hozni a régiónkból. A minta, a módszer minden esetben hasonlatos volt: frissen alapított mozgalom, fiatal, nyugati kötődésű, liberális elkötelezettségű, a politikai színpadra frissen belépő arcok jelentős külföldi anyagi- és médiatámogatással. A recept az esetek nagy részében sikerre is vezetett. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor nálunk vajon miért nem vált be ez a metodika.

A Magyar Nemezt teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Horváth József

Kép: Szigetváry Zsolt