Van, ahol akár 50-60 százalékkal a piaci érték alatt is gazdát találhat egy-egy telek, lakás vagy ipari park.

Az adatRADAR számos önkormányzatot megkeresett a közelmúltban, s afelől érdeklődött: mennyiért adták el a különböző telekkönyvi besorolású ingatlanjaikat. A közölt árakat aztán a portál összevetette az ingatlan.com és más hirdetési oldalak meghatározott területre és kategóriára (lakás, ház, mezőgazdasági vagy ipari terület stb.) vonatkozó adataival, hogy így kapjanak egy-egy piaci árhoz közelítő értéket.

Az eddig feldolgozott adatok szerint a 30 százalék körüli eltérés nem számít ritkaságnak, de bőven akad példa ennél nagyobb, 50-60 százalékos vagy azt meghaladó különbségre is. Példaként említi a portál a Vác központját jellemző 400 ezer forintos négyzetméterenkénti ár helyett egy Dunához közeli, Dózsa György úti lakást, amelyet az önkormányzat 78 920 Ft/nm áron adott el.

A fővárosban sem ritka a 30 százalék körüli eltérés az adatRADAR által már megvizsgált eladások esetében, de Ferencvárosban ennek duplájába is belefutottak. A Táblás közben egy 47 négyzetméteres lakás kelt el 7 248 000 forintért, az Osztag utcában pedig egy 37 négyzetméteres garzon 6 millióért, vagyis négyzetméterenként 155 436, illetve 160 428 forintot fizetett értük a vevő, ám Budapest IX. kerületében 400 ezer Ft/négyzetméter körüli áron hirdetik az ingatlanokat, így a különbség 64 az előbbi és 63 százalékos az utóbbi esetében. Az Üllői úton, a Börzsöny utcában, a Boráros téren, a Bakáts és a Soroksári úton ugyanakkor további nyolc olyan ingatlant talált a portál, amelyek a kerületi átlaghoz viszonyítva 50-60 százalékkal olcsóbban találtak gazdára.

Kiugró kedvezmények ipari területeken, üzlethelyiségeken!

Az adatRADAR azt írja: az újpesti Istvántelki út 61-63. szám alatt található, több mint 1600 négyzetméteres ingatlan a főváros IV. kerületének egyik frekventált városrésze, üresen álló telekből nincs is sok arrafelé, és amiket a hirdetési oldalakon talált, 158 ezer-164 ezer forintos négyzetméteráron keresik gazdájukat. Az önkormányzat viszont a beépítetlen telkét ennek a feléért, négyzetméterenként nem egész 80 ezer forintért adta el.

Az üzlethelyiségek tekintetében az adatRADAR azt írja, Siófokon és a III. kerületben is kedvező áron juthatott egy-egy közérthez néhány vásárló. A Balaton part közkedvelt településének Fő utcáján például nettó 3,4 millió forintos áron értékesített egy 33 négyzetméteres üzlethelyiséget az önkormányzat, egy másik üzlet pedig nettó 5,2 millióért talált új gazdára. Ez azt jelenti, hogy arányaiban nézve a drágább sem érte el a 175 ezer forintos négyzetméterenkénti árat, holott az ingatlan.com adatai szerint1 a 10-99 négyzetméter alapterületű üzlethelyiségek tekintetében egész Siófok területén nem kínálnak 577 ezer forintnál olcsóbban egy négyzetmétert.

A III. kerületben pedig két 46 négyzetméteres Bécsi úti üzlethelyiségtől is 3.250.000 Ft-ért vált meg az önkormányzat 2021-ben. Ez alig több mint 70 ezer forintot jelent négyzetméterenként, melyhez képest itt is jelentős eltérést mutatnak az adatRADAR szerint az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések. Az utcában eladásra kínált 10-99 négyzetméteres üzletek közül a legolcsóbb esetében is több mint 900 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Természetesen egy-egy ingatlan árát nagyban befolyásolja annak állapota, felszereltsége és egyéb körülmények is hatással lehetnek rá, így a hirdetési oldalak adataiból kalkulált számok nem tekinthetőek kőbe vésettnek. DE a tendencia egyértelmű,  a baloldali ingatlangazdálkodás felelőtlennek tűnik

Forrás: mandiner.hu

Kiemelt kép: ingatlan.com/illusztráció