„Az ötödik Orbán-kormányt a háború határozza meg. A Magyar Honvédségnek minden eshetőségre fel kell készülni, hangsúlyozom mindenre. A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy felkészültnek kell lennünk.” Fricz Tamás politológussal, a Civil Összefogás Fórum szóvivőjével beszélgetett a Vasarnap.hu.

– Hogy látja mennyire válságkormány az ötödik Orbán-kormány?

– Maximálisan, de erre nagy szükség is van. Láthatjuk az orosz-ukrán háború felülírt mindent. A háborús veszélyhelyzetből adódik, hogy ebben a rendkívüli állapotban újra kell gondolni az egész ország gazdasági, politikai és honvédelmi politikáját és azok lehetőségeit. Fájó, de egy ilyen helyzetben az oktatás és a kultúra nem tud olyan prioritást kapni, mint máskor.

 – Az újonnan felállt kormány mennyire tud majd megbirkózni az egyre megsokasodó, váratlan problémákkal?

– A korábbi Orbán-kormányok óriási tapasztalatra tettek szert a válságkezelésben. Ha jobban belegondolunk, akkor az előző három kormányzat lényegében mindig valamilyen súlyos válságot kellett, hogy kezeljen. 2010-ben a második Orbán-kormányra maradt az óriási pénzügyi világválság magyarországi következményeinek a legyűrése. Az eladósodás hatalmas nehézséget jelentett, amelyet végül a sokat emlegetett unortodox gazdaságpolitikával sikerült leküzdeni. 2015-ben a migránsválság, 2020-ban pedig a világjárvány kezdődött meg. Ezekből a kihívásokból egészen tűrhetően jött ki a magyar kormányzat.

Naivitás lenne azonban azt hinni, hogy vége lenne ezeknek a megpróbáltatásoknak. A migráció és újabb járványok bármikor ismét megjelenhetnek.

 – Február végén megkezdődött az orosz–ukrán háború.

– Pontosan. Sajnálatos tény, hogy maga a háború az, ami az ötödik Orbán-kormányt meghatározza. Orbán Viktor megújuló kormánya tehát azt fogja tenni, ami eddig is rá volt jellemző: válságok közepette, állandó ellenszélben igyekszik majd a magyar emberek érdekeit képviselni. Jelentős tapasztalatok vannak a kormányzat oldalán, mégis sok mindenben más ez a válság, mint a korábbiak: sokkal bonyolultabb és összetettebb. Látható, hogy egymásra torlódott krízisek sorozatát kell megoldani a kormányzatnak.

A Vasarnap.hu teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Tóth Gábor

Kép: Illyés Tibor