Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egy tanulmányt ismertetve Facebook-bejegyzésben indokolta az extraprofit-különadó bevezetésének szükségességét és kitért az intézkedéstől várható inflációt mérséklő hatásra is.

„A kormány által bejelentett extraprofit-különadó hatékony eszköze az infláció mérséklésének – ezt támasztja alá az Economic Policy Institute április végi tanulmánya is.

A magas infláció egyik fő kiváltója a nagyvállalatok magas haszonkulcsa, amelyre a tanulmány példaként a világjárvány által előidézett gazdasági helyzetet említi. A járvány és a lezárások hatására egyes termékek és szolgáltatások iránt az egekbe szökött a kereslet, így az elegendő készlettel rendelkező nagyvállalatok hatalmas árképző erővel bírtak a vevőikkel szemben.

Ugyanez történik most is az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók miatt. A multinacionális vállalatok jelentős mértékben emelik áraikat, mivel egyes szektorokban – elsősorban az energiaszektorban – készlethiány lépett fel.

Az Economic Policy Institute tanulmánya a vállalati kapzsiság és az infláció visszaszorítására éppen a kormány által is bevezetett ideiglenes extraprofit-különadó kivetését javasolja! Az ugyanis ellensúlyozhatja a vállalatok árképzési erejét, ezáltal mérsékelve az áremelkedést.

A kormány által kivetett különadó tehát megakadályozza, hogy a bankok és a multinacionális vállalatok keressenek a háborús konfliktuson, míg annak árát az emberekkel fizettetik meg.

Forrás: Facebook

(Címkép: Origo/Csudai Sándor)