Az Országgyűlés 118 igen szavazattal, 49 nem ellenében, és egy tartózkodás mellett felfüggesztette Szabó Tímeának, a Párbeszéd társelnökének a mentelmi jogát, amit a képviselő rágalmazás vétsége miatt veszít el. Ugyanakkor Szabó párttársától, Tordai Bencétől nem vonták meg a mentelmi jogot, mivel azt mindössze 13 képviselő támogatta, míg 145 ellene szavazott.

A jogszabályok szerint a képviselők a mentelmi jog alapján nem vonhatók felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, és emiatt büntetőeljárás sem indulhat ellenük. Azonban ettől a jogosultságtól – a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatával – megfosztották Szabó Tímeát, így ellene büntetőeljárás kezdődhet.

Mint a Magyar Nemzet a napokban megírta, mindkét politikus neve összeforrt a botrányokkal, amiért Szabó és Tordai korábban már majdnem tízmilliós büntetéseket is kaptak.

A két párbeszédes politikus mellett döntöttek a képviselők Apkopjan Nikogosz örmény nemzetiségi szószóló esetében is, akinek a mentelmi jogát 169 igen szavazattal függesztették fel.

Forrás: Magyar Nemzet

Szerző: Máté Patrik

Kép: Balogh Zoltán