Az Európai Parlament ma szavazott a nagyszabású uniós klímacsomagról, amelyet az Európai Bizottság tavaly terjesztett elő. Többek között a kibocsátás-kereskedelem kiterjesztéséről, a belső égésű motorral hajtott, újonnan forgalomba helyezett autók betiltásáról 2035-től és a szén-dioxid-kibocsátás határértékeinek kompenzációs mechanizmusáról voksolnak a képviselők.

Amint az közismert volt, karbonadót fizettetett volna a nem elektromos autók tulajdonosaival Frans Timmermans. Az Európai Bizottság holland alelnöke szerint nem áll jól Európa a klímaváltozás elleni küzdelemben, meg kell duplázni az erőfeszítéseket, ennek a része lenne az autósok büntetése. Timmermans az, aki nemrég úgy fogalmazott, hogy nem kell mindig kimosni a ruhákat, elég kiszellőztetni.

A Fit for 55, vagyis az Irány 55 százalék elnevezésű uniós klímacsomaggal kapcsolatos parlamenti vitában az európai zöldmegállapodásért felelős biztos azt mondta: a megújuló energiákra fordított források Európában maradnak, míg a fosszilis tüzelőanyagokra költött pénz Vlagyimir Putyin orosz elnök zsebébe vándorol.

A tegnapi vitában a fideszes Kósa Ádám arról beszélt, hogy a tagállamokban elképesztő mértékben növekednek a rezsiköltségek és az üzemanyagárak, így nem szerencsés olyan javaslatokkal előállni, amelyek tovább növelik ezeket a terheket.

Győri Enikő, a Fidesz európai parlamenti képviselője pedig úgy vélekedett: az Európai Parlament a mostani vitával megmutatta, hogyan lehet jó kezdeményezést is vállalhatatlanná tenni.

Az Európai Bizottság klímacsomagja felelőtlen és káros következményekkel jár a családokra nézve” – fogalmazott Tóth Edina fideszes EP-képviselő Strasbourgban, az EP-vita után. A politikus azt mondta: fontos a zöldátalakulás, de ennek észszerűnek és hatékonynak kell lennie. Vagyis nem akadályozhatja a gazdasági növekedést, és nem mehet szembe a polgárok érdekeivel.

Percekkel ezelőtt megtörtént a szavazás és győzött a józan ész. Az EP elutasította a klímaadóról szóló javaslatot és azt átdolgozásra visszaküldte azt a Bizottságnak.

Tóth Edina a Fidesz EP-képviselője rámutatott: a szavazás eredménye világosan mutatja, hogy a klímacsomag több sebből vérzik, s nem sikerült sem politikai, sem társadalmi támogatottságot a javaslat mellé állítani. „Sajnálatos, hogy Brüsszel újabb átgondolatlan és felelőtlen, a józan észnek ellentmondó klímapolitikai intézkedési terve a polgárokra, családokra terhelte volna a zöldítés árát, ez pedig elfogadhatatlan számunkra”.

A képviselő emlékeztetett, hogy a bevezetni kívánt klímaadó veszélyezteti a rezsicsökkentést, és tovább növelné az inflációt. „Továbbra is azért fogunk küzdeni, hogy ez a javaslat ne legyen elfogadva. Elhivatottak vagyunk a zöld átállás, mint közös cél mellett, de nem mindenáron. Álláspontunk világos: az átállás költségét nem a magyar és európai polgárokkal, hanem a nagy szennyezőkkel kell megfizettetni. Megyünk tovább a megkezdett úton, és meg fogjuk akadályozni, hogy az uniós szabályozással új adót vessenek ki a magyar polgárokra!” – tette hozzá Tóth Edina.

Forrás: Hirado.hu/Magyar Hírlap