A tenger kettévált, s a habokból előlovagolt a magyar Sellő, a vizek asszonya, a hullámlovas. Mint a szivacs, magába szívhatta a tengeri lények végtelen bölcsességét, ezt azonnal láthattuk jövőbe tekintő pillantásából, miközben vízi lovával (nem pedig vízilovával) a part felé léptetett. És az ötleteit is magával hozta a mi Katánk. A Tüttőék lánya.

Ez a csodálatos hölgy valójában az Európai Unió irányába fordította a lovát. Szegényke, egy ilyen csikóhalas pancsi biztosan nem volt olcsó mulatság, de nem számít, kerül, amibe kerül.

Ugyanígy gondolhatta (nem számít, kerül, amibe kerül). amikor elkezdte vegzálni a budapestieket energiatakarékossági ötleteivel. Pontosabban mások ötleteivel. Frans Timmermans megüzente, Márki-Zay kapitány megerősítette, úgyhogy biztosan helyes és követendő. Mossunk hideg vízben (ennek Timmermans nem örülne, szerinte mosás helyett elég a ruhákat szellőztetni), ne fűtsünk rendesen télen (legfeljebb sok lesz a tüdőgyulladás – vagy nevezzük inkább stílszerűen Tüttőgyulladásnak), ne hűtsük nyáron a lakásokat (a hőguta csak kitaláció), ne használjuk autóinkat (ő is lovon jött a vízből, tehát a produkció nem passzió volt, hanem példamutatás).

Vannak ötletei (neki és a málészájú főpolgármesternek is) a közösségi energiapazarlás ellen is. Csökkenteni kellene a közvilágítás időtartamát (vagy elintézni, hogy tovább süssön a Nap?), mert ha vaksötétben tapogatózunk, sok energiát meg lehet spórolni. Legfeljebb a sötétben leütnek és kirabolnak, de azt a szent cél érdekében el kell viselni. A közintézmények közül azokat, amelyek sok energiát használnak, be kell zárni. Ne uszodázzon az a lelkiismeretlen polgár, menjen a tengerre (rosszabb esetben a Balatonra), ha pancsikolni akar. Persze ne autóval, a magyar tenger például az ország bármely pontjáról gyalog is elérhető néhány hét alatt.

De a legjobb, hogy csökkenteni kell az autók sebességhatárát. Mennyire még? Csúcsidőben az általuk tönkretett fővárosban némi túlzással már ma is araszolva, sokszoros környezetszennyezéssel haladva lehet csak közlekedni. Igaz, teljesen be is lehet tiltani az autózást, ami külön előnnyel kecsegtet: Tüttő, Karácsony és a többi fontos elvtárs és elvtársnő szolgálati autója legalább akadálytalanul száguldhat és nem kell igénybe venni a buszsávot sem…

Azért az ilyen javaslatok – szép szándékot hazudva – kifejezetten pofátlanok. Tudhatjuk, hogy se Timmermans, se Tüttő vagy Márki-Zay, de Karácsony Gergely sem valósítja meg saját javaslatait. És senki a jóemberkedő ballib politikusok közül. Mert azzal kéne kezdeniük, hogy nem fűtik a házi uszodáikat, nem tartják melegen villáik üvegházait, netán megválnak az amúgy is környezetszennyező autóiktól. Ilyenről – legalábbis egyelőre – még nem hallottunk.

Mondják csak, ötletelő széplelkűek, találkoztak már Valóság nagybácsival? Biztosan nem, hiszen az ilyen ötletelések ezt bizonyítják. Na figyeljenek! Ugye nálunk – hála a kormánynak – létezik a rezsicsökkentés. Léteznie kell, hiszen Karácsony követeli, hogy az önkormányzatoknál is megmaradjon. Az, amit egyébként butaságnak, károsnak titulálnak. Szóval van rezsicsökkentés, de azért az energia a legtöbbünknek még így is drága, Mondják csak, ki az az elmebeteg, aki direkt pazarolja? Aki többet akar fizetni, mint a minimálisan szükséges?

Tüttő és társai ezek szerint mindannyiunkat elmebetegnek tekint, ráadásul gonosznak, amiért van képünk egyáltalán bármivel is világítani, főzni, füvet nyírni, tévét nézni, sőt, mily aljasság, mosni és fürdeni – azaz egyszerűen csak normálisan élni! Pfúj! Galád magyarok!

Mondanám, elmentek ti melegebb éghajlatra – de nem mondom, anélkül is elmennek. Van rá keretük bőven. Egy dologban biztosak lehetünk, ők aztán nem takarékoskodnak. Ellenben szívesen meghúznák a mi nadrágszíjunkat. Ahhoz nagyon értenek.

Szerző: ifj. Tóth György

(Címkép: képernyőkép)