Két érdekes hír jelent meg a KárpátHír portálon, amelyek külön-külön is elgondolkodtatóak, de együttesen még inkább.

Az ukrán milliomosok közel fele távozott külföldre – hirdeti az egyik szalagcím.

A 24.kyiv.media írása szerint a vagyonos személyek migrációját számon tartó New World Wealth közzétette, hány ukrajnai milliomos hagyta el az országot.

Az írás szerint 2800 olyan ukrán állampolgárról van szó, akiknek vagyona meghaladja az egymillió dollárt.

Ez az ukrán gazdagok mintegy 42 százaléka. Nemzetközi összehasonlításban ez a legmagasabb mutatók sorába tartozik.

A legtöbb milliomos az Arab Emirátusokba, Ausztráliába, Szingapurba, Svájcba, Portugáliába, Kanadába költözik át. Ugyanakkor az USA és Nagy-Britannia elvesztette a vonzerejét a gazdagok számára.

Az ukrán parlament kezdeményezné a teljes államadósság elengedését – szól a másik szalagcím.

21 ezer milliárd forintnak megfelelő összegről van szó.

Az Ukrán Legfelső Tanács törvénytervezetet jegyzett be, amelyben felszólítja az elnököt és a kormányt, hogy tárgyaljanak a külföldi adósság leírásáról. A tervezet szerzői különböző frakciók, valamint párton kívüli képviselők.

Azt sürgetik, hogy a kormány haladéktalanul tárgyaljon minden külföldi hitelező partnerével, hogy írják le és vizsgálják felül Ukrajna állami és államilag garantált külföldi adósságát.

Ukrajna gazdaságának háborús veszteségei az előzetes becslések szerint jelentősen meghaladják az ezermilliárd dollárt. Az ukrán pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint az állam és az állam által garantált külső adósság 1662,69 milliárd hrivnya (21 ezer milliárd forint), azaz 56,83 milliárd dollár. Ukrajnának áprilistól ez év végéig 102 milliárd hrivnya (1331 milliárd forint) külső adósságot kellene kifizetnie. Az államadósság elviszi a rendelkezésre álló források nagy részét, holott a háborús viszonyok között az érintett ukránok tízmillióinak szociális védelmére és a hadsereg finanszírozására kell a pénz.

Ööö…

Tényleg csak mi érezzük a fentiek abszurditását?

Vagy valóban a nyugati adófizetőknek – köztük a magyaroknak – kellene teljes egészében finanszírozniuk Ukrajna eddig felhalmozott adósságait, háborúját és újjáépítését, miközben ukrán milliomosok és milliárdosok a saját hazájukból kiszivattyúzott vagyonokból tengetik békés hétköznapjaikat egy kellemesebb és jóval gazdagabb országban?

Ha az orosz oligarchák (és átlagemberek) kifosztása, ellehetetlenítése gördülékenyen ment a morálbajnok Nyugatnak, akkor vélhetően az ukrán gazdagokkal is menne. De miért hiányzik a szándék?

2022plusz

Kiemelt kép: Francisco Seco/Copyright 2022 The Associated Press/euronews.com