A megszokottól eltérő időpontban, de augusztusban ismét megrendezik a Reformátusok Szárszói Konferenciáját. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány által újjáélesztett rendezvény évről évre közéleti témákban indít diskurzust a református értelmiség körében. Ebben az évben a témafelvetés befelé fókuszál: Mi, reformátusok – magyar református nemzetstratégia címmel rendezik meg a konferenciát augusztus 11. és 14. között, Balatonszárszón.

A Reformátusok Szárszói Konferenciája majdnem egy évszázados múltra tekint vissza. A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom már a két világháború között is rendezett nyaranta ezen a helyen konferenciákat, amelyeken az ország jövőjét vitatták meg. A leghíresebb szárszói találkozó a fogalommá vált 1943-as volt, ahol az akkori kulturális élet színe-java tervezgette a háború utáni jövőt és a nemzeti egységet.

A konferenciákat a második világháború után a kommunisták betiltották, de már a rendszerváltozás előttről is voltak szórványos próbálkozások a megújítására. A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány végül 2017-ben indította újra a balatonszárszói konferenciát, hogy a református értelmiség párbeszédbe kerüljön egymással, és ne csak elemzője, hanem alakítója is legyen az egyházi és világi közéletnek.

MI, REFORMÁTUSOK – MAGYAR REFORMÁTUS NEMZETSTRATÉGIA

Ebben az évben a szárszói konferencia arra fókuszál, milyen szemlélettel állunk ma református keresztyénként a hazánkat érintő ügyekhez, és hogyan lehetünk méltó örökösei a nemzetstratégiában gondolkodó református hagyománynak. A szervezők úgy látják, a református ember számára nem csupán személyes életét határozza meg hite: családjára, gyülekezetére és nemzetére is ez alapján tekint.

A konferencián ezért ezt a hagyományt igyekeznek elemezni majd, végiggondolják, milyen új elemeket lehet behívni

a nemzetre fókuszáló református szemléletbe, és hogy milyen próbatételekkel néz szembe a magyar keresztyénség a jövőben. Szeretnék pontokba gyűjteni, miben kell a református közösségnek erősödnie a 2020-as években ahhoz, hogy hazánk életében valós támogatást és útmutatást nyújtó közösség lehessen.

A résztvevőkben minden évben megjelent az egymás megismerésének igénye, ezért idén nem csupán a rendezvény időpontja változik (augusztus 11–14.), hanem a konferencia szerkezete is megújul. A főelőadások előtt és után vezetett kiscsoportokban lehet majd elmélyülni a felvetett témákban.

A nap közös, kiscsoportos bibliakörrel kezdődik, majd előadással és kerekasztal-beszélgetéssel folytatódik. A délután kiscsoportos témafeldolgozással és záróáhítattal telik, a rendezvény utolsó napján, vasárnap délelőtt pedig a hagyományoknak megfelelően a résztvevők közös, záró istentiszteleten lehetnek lelki közösségben.

Forrás és kép: reformatus.hu