Lemondott a lengyel kormányfő-helyettesi posztról Jaroslaw Kaczynski, aki ezentúl csak a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökeként akarja folytatni munkáját – ezt a politikus maga jelentette be kedd reggel közölt interjújában.

„Benyújtottam lemondásomat a kormányfőhöz, el is fogadta. Tudomásom szerint az államfő is aláírta” – közölte Kaczynski a PAP hírügynökséggel.

Elmondta: a kormányfő-helyettesi poszton Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter váltja majd fel.

„Ez egy teljességgel természetes döntés. Háború van, ő pedig védelmi miniszter, rendkívüli helyzetben nagy előnyei vannak az ilyen összekapcsolódásnak” – jegyezte meg.

Kaczynski már tavaly októberben kilátásba helyezte lemondását, akkor azt mondta, hogy már év elején távozik posztjáról. Döntését a keddi beszélgetésben is a PiS hatékonyabb irányításának szükségességével hozta kapcsolatba a jövő ősszel esedékes parlamenti választások előtt. Megerősítette, hogy távozását az ukrajnai háború miatt halasztotta el eddig.

„Négy hónappal rövidebb ideig akartam a kormányban dolgozni, de kitört az ukrajnai háború” – mondta el.

Hozzáfűzte: a háború friss fejleményei is azt mutatják, hogy „nem tudni, mikor ér véget”. Tudvalevő viszont, hogy „körülbelül mikor lesz a választás, ezért döntenem kellett, és döntöttem is” – fogalmazott. Jaroslaw Kaczynski 2020 októberében lett a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelő miniszterelnök-helyettes, de megtartotta a 2003 januárja óta megszakítás nélkül betöltött pártelnöki tisztségét is. A kormányfő-helyettesi poszt vállalását korábbi sajtónyilatkozataiban is átmenetinek nevezte, és jelezte, hogy bizonyos feladatok befejezése után „igazi foglalkozásához, vagyis a pártvezetéshez” tér vissza.

A keddi interjúban úgy értékelte: „sikerült teljesítenie a kitűzött tervét”. Beismerte mindazonáltal: a terv nem foglalta magában az ukrajnai háborút. Kaczynski előzőleg a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvény előkészítését nevezte a kormányfő-helyettesi poszton elvégzendő egyik kiemelt feladatának. A jogszabályt a lengyel parlament márciusban elfogadta.

„Úgy akarunk fegyverkezni, hogy az országunkkal szembeni esetleges támadás teljesen ésszerűtlen vállalkozás legyen” – nyilatkozott erről kedden Kaczynski.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Gazeta Wyborcza/Facebook