Az esztergomi bazilikában misével köszöntötték szerdán az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyét 20 éve vezető Erdő Péter bíborost 70. születésnapja alkalmából. Az ünnepségen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai.

Veres András püspök, az MKPK elnöke köszöntőjében azt mondta: a bíboros tíz éven át vezette a testületet, ez idő alatt „megtapasztaltuk és ma is érezzük készségét, mellyel kész segíteni e közösség munkáját”. A püspök kiemelte, hogy büszkeséggel tekintenek Erdő Péter bíborosi szolgálatára, amelyet az egyház szolgálatára végez a mindenkori pápa segítésével, és az ott tapasztaltak gazdagítják a püspöki konferencia munkáját.

Süllei László érseki általános helynök, plébános felidézte, hogy Erdő Péter székfoglaló miséjén úgy fogalmazott, az alapvető kérdés, mit tehetünk most együtt, hogy Jézus Krisztus szeretetének és békéjének műve bennünk és a világban előre haladjon. Azt mondta, a kérdés is bátorságot mutat, mert nem fél megmutatni a világnak az üdvösséghez vivő utat. Úgy vélte, a kegyelem szavára épülő élet bontakozik ki előttünk a bíboros szolgálatában.

Süllei László Erdő Péter egyházvezetői munkásságán túl méltatta a bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek jogászi és teológiai alkotó tevékenységét, amely a kánonjogász hallgatók generációi számára szolgált útmutatásul.

A mise végén egy könyvet adott át a bíborosnak, amelybe a vele kapcsolatban állók személyes történeteit, gratulációit, munkásságának jelentős eseményeit felidéző fényképeket gyűjtötték össze.

Forrás: MTI

(Címkép: Tóth János/Szent Adalbert Központ)