A várakozások szerint Ukrajna és Moldova uniós tagjelöltségének elfogadásával fejeződött be az uniós csúcs. Akinek kétsége volt ezt illetőleg, az talán egy idegen bolygóról érkezett és nem tud semmit az európai politikáról.

A tagjelöltség természetesen nem jelent(ene) automatikus felvételt (kérdezzék meg erről Törökországot vagy Szerbiát), de az Unióban ma semmi sem vehető készpénznek. Ha a minden újonnan belépni szándékozóra érvényes szabályokat, követelményeket vizsgáljuk, Ukrajna bizony soha nem nyerhetne felvételt.

Ha van olyan ország, amely egyetlen szempontból sem felel meg ezeknek a feltételeknek, az éppen Zelenszkij birodalma. Hiába hazudja azt Ursula von der Leyen, hogy Ukrajna sokat tett a jogállamiság erősítéséért, vissza kell kérdeznünk: Hol? Mikor?

De láttunk már csodát Brüsszelben, jól tudjuk, hogy ha a globalisták el akarnak érni valamit, szemrebbenés nélkül felrúgják saját szabályaikat is. Vajon erre kell számítanunk ezúttal is?

A tény azonban tény marad: Ukrajna és Moldova tagjelöltté vált. A történtekről így ír közösségi oldalán Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója:

„Véget ért az uniós csúcs: az Európai Tanács megállapodott, Ukrajna és Moldova is megkapta a tagjelölti státuszt. A Kossuth Rádióban elmondtam, hogy Magyarország már hosszú évek óta az egyik legnagyobb támogatója a balkáni és a kelet-európai országok európai integrációjának. Történelmi lépés, hogy Ukrajna és Moldova is megkapta a tagjelölti státuszt, de a munka ezzel még nem ért véget.

Most arra kell törekednünk, hogy Georgia és Bosznia is egy lépéssel közelebb kerüljön az uniós integrációhoz, és tagjelölt országgá váljon. A Nyugat-Balkán esetében pedig ideje, hogy elhárítsuk a bürokratikus akadályokat, hogy sokéves várakozás után ők is az Európai Unió részévé válhassanak.”

Forrás és címkép: Facebook/Orbán Balázs