Két év kihagyás után rendezik meg idén újra, július 19–24-e között a 31. Tusványost. Az 1989 óta létező szabadegyetemre visszatér Orbán Viktor miniszterelnök is, aki rendszerint programadó beszédeket tart az erdélyi táborban. A kormányfő mellett a legnagyobb hazai zenekarok is koncertet adnak a határon túli és az oda látogató anyaországi részvevőknek.

Van, ami örök – ez lesz a mottója az idei Tusványosnak, amelyet két év kihagyás után újra az erdélyi Tusnádfürdőn rendeznek meg. Várhatóan a szervezők kedden, egy sajtótájékoztatón részletesen ismertetik majd a hatnapos rendezvény összes programpontját, és kiderül a meghívott vendégek, előadók illusztris névsora is, noha a fesztiválként is azonosított szabadegyetem honlapján már elérhetőek egyes programpontok, Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke pedig pár napja az atv.hu-nak megerősítette, a fő politikai szónok idén is Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke lesz.

A kormányfő először 1998-ban mondott beszédet a szabadegyetemen, amit már 1989 óta minden évben megrendeznek (kivéve 2020-at és 2021-et). Első alkalommal, frissen megválasztott miniszterelnökként Magyarország NATO-tagságának fontosságáról beszélt Orbán Viktor, a későbbi években pedig rendre politikai programadóbeszédekké váltak az itteni felszólalásai.

2014-ben itt beszélt először az illiberális demokráciáról, 2016-ban pedig (a világ első hivatalban lévő politikai vezetőjeként) itt állt ki Donald Trump amerikai elnökjelölt mellett, aki később az Egyesült Államok 45. elnöke lett.

A legutóbbi alkalmon, 2019-ben Orbán Viktor arról beszélt, hogy a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyekkel meg tudja magát védeni, biztató pályán van, további fejlődését pedig nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély.

Az idei szabadegyetemen vélhetően a miniszterelnök először elemzi majd hosszabban az orosz–ukrán háborút, és a konfliktussal járó háborús infláció kezelésének lehetőségeit.

A kormányfő várhatóan a tábor utolsó előtti napjának délelőttjén, július 23-án mond beszédet.

Utoljára a 30. tábort rendezték meg 2019-ben, a koronavírus-járvány miatt azonban a 2020-as és 2021-es tusnádfürdői tábor elmaradt. – De egy olyan rendezvénynek, mint Tusványos, folytatódnia kell – fogalmazott a minap Németh Zsolt.

A politikus, aki a Tusványosi szenátus társelnöke is, az idei mottóról azt mondta; „tükrözi, hogy vannak örök értékek az emberi életben, és a politikának ezeket kell követnie”. – Másrészt pedig vannak olyan intézmények is, amelyek hosszú életűek, egyfajta rendszerváltó intézménynek lehet tekinteni most már Tusványost is – jelentette ki. – Reméljük, ha nem is örök, de nagyon hosszú életű lesz – mondta Németh Zsolt.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Kreft-Horváth Márk

Kép: Koszticsák Szilárd (archív)