Daniel Freund  német zöldpárti EP-képviselő – aki a napokban megdöntötte a napi orbánozás rekordját – arra kérte az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot vezető Charles Michelt, hogy zárja ki Orbán Viktort a fontos döntéseket hozó csúcstalálkozók résztvevői közül, mivel „Magyarország nem tekinthető többé demokráciának”.

Freund most Twitteren tette közzé, mit válaszolt erre a belga politikus – szúrta ki a Népszava.

Michel leszögezi: az Európai Tanács összetételét az EU-Szerződés határozza meg. Eszerint az intézményt a tagállamok állam- illetve kormányfői, a testület elnöke és az Európai Bizottság elnöke alkotja.

A tagállamoknak kell eldönteniük, hogy képviseltetik-e magukat, és azt is, hogy fennállnak-e olyan okok, amelyek miatt az állam- vagy a kormányfőjük nem vehet részt a csúcsszintű találkozón – folytatta az ET-elnök, hozzátéve hogy sem az Európai Tanács, sem annak elnöke nem dönthet arról, hogy a nemzeti jog alapján ki a tagállam állam- vagy kormányfői szintű képviselője, válaszolta Charles Michel a zöldpárti EP-képviselőnek.

Jogászok azonban rámutatnak, hogy az EU-szerződés igenis ad lehetőséget egy vezető kizárására a testületből. A nevezetes hetes cikkelyes eljárás végén például dönthetnek úgy a tagállamok, hogy az adott kormány képviselője nem vehet részt az Európai Tanács ülésein – írja a Népszava.

Ismert: Magyarország ellen 2018 óta zajlik az eljárás, de még mindig csak a párbeszéd szakaszában tart.

Forrás: Mandiner

Kép: MTI/EPA