Végéhez közeledik a közbeszerzési eljárás, amelyet a gyimesbükki ezeréves határon álló Rákóczi-vár újjáépítésére írtak ki. Ha minden jól megy, ősszel kivitelezési szerződést írhatnak alá, és a munkálatok is elkezdődhetnek.

A romokban álló Rákóczi-vár újjáépítése érdekében már év elején teljesített a gyimesbükki önkormányzat minden rá háruló feladatot, kibocsátotta az építkezési engedélyt, illetve beszerezték a szükséges szakhatósági jóváhagyásokat.

A vár területét már tavaly ősszel átadták az Országos Beruházási Társaságnak (CNI), az újjáépítést finanszírozó állami intézmény hatásköre volt kiírni a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárást. Ez meg is történt, az elmúlt hónapokban pedig a folyamat eljutott odáig, hogy egy ajánlattevőt nyertesnek hirdettek.

Egy másik jelentkező cég viszont óvást nyújtott be, így ennek elbírálását meg kell várni – közölte Olteán Péter gyimesbükki polgármester, aki a késlekedés ellenére bízik abban, hogy nemsokára lezárul a licit. Ha őszre ez megtörténik, és aláírják a kivitelezési szerződést, idén már elkezdődhet a Rákóczi-vár újjáépítése, annál is inkább, mert jövőben be kellene ezt fejezni. Tavaly ősszel a fejlesztési minisztérium áfával együtt 6,7 millió lej értékű finanszírozást hagyott jóvá a fontos történelmi és idegenforgalmi jelentőségű létesítmény helyreállítására, amelynek műszaki tervei már akkor készen voltak. – írja a Székelyhon.

Egyszer már megpróbálták

Nem ez az első alkalom, hogy a helyreállítás folyamatát elindították.

A munkálatokat Deáky András nyugalmazott gyimesbükki iskolaigazgató kezdeményezte, a költségek előteremtésére gyűjtés is indult, és a korabeli rajzok alapján terv készült.

Az első építkezési engedélyt 2016-ban kapta meg a község a várrom helyreállítására Bákó Megye Tanácsától. Miután közbeszerzési eljárást írtak ki kivitelezésre, 2017-ben kiderült, hogy az építkezési engedély érvényessége lejárt, mert az illetékes elfelejtette azt meghosszabbíttatni. Emiatt az összes szakhatósági jóváhagyást és az építkezési engedélyt újra kellett igényelni, de a folyamat elakadt.

Az újjáépítés során az épületet korhű építőanyagokból helyreállítják, a szándék szerint egy kiállítótermet, illetve egy kávézót rendeznek be benne a látogatók számára.

Őrtoronynak épült

A várat Bethlen Gábor erdélyi fejedelem építtette 1626 körül őrtoronyként, az építményt a 18. század elején II. Rákóczi Ferenc megerősíttette, akkor kapta ma is használt nevét. A vár hármas szerepet töltött be, egyrészt őrhely volt, másrészt vámszedőhelyként használták, 1710 után pedig vesztegzárként is.

Fotó: szekelyfold.ma