Magyarország katonákat küldhet Kárpátalja területére a magyar lakosság védelméért – írta Maxim Buzsanszki ukrán országgyűlési képviselő Telegram-csatornáján – írja a Mandiner. 

Az Moszkovszkij Komszomolec orosz médium azt írja, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, Budapestnek vannak forgatókönyvei a katonai szükséghelyzetre a kárpátaljai magyar kisebbség védelmében.

Buzsanszki szerint az ukrán külügyminisztériumnak magyarázatot kellene követelnie arról, hogy ki és hogyan tervezi a „százötvenezer ukrán magyar megmentését Ukrajna területén”.

Továbbá azt is javasolta, hogy Kijev hívja fel Budapest figyelmét Szijjártó szavainak összeegyeztethetetlenségére Ukrajna szuverenitásának tiszteletben tartásával kapcsolatban.

A politikus úgy gondolja, ez közvetlen utalás az 1939. szeptember 17-i eseményekre, amikor a Szovjetunió tudatta a magyar kormánnyal, hogy tiszteletben tartja Magyarország határait, majd ezen a napon a szovjet hadsereg átlépte a lengyel határt.

Forrás: Mandiner

Kiemelt kép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szijjártó-index

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter interjút adott az Indexnek, amely pénteken jelent meg. Ebben többek között ez olvasható:

Szijjártó Péter szerint pontosan ezért érdekünk, hogy mielőbb béke legyen tőlünk keletre, mert akkor el lehet kerülni azokat a veszélyes forgatókönyveket, amelyek ahhoz készültek, hogy mit tehetünk a Kárpátalján élő 150 ezres magyarság kimentésére, megvédésére. Ha a front esetleg közeledik Ukrajna nyugati feléhez, az az eddigieknél jóval nagyobb biztonsági kockázatot jelent esetünkben.

A külügyminiszter úgy látja, továbbra is olyan politikát folytatunk, hogy minimális esélye legyen annak, hogy belesodródjunk a háborúba. Elmondta, hoztunk már elég szankciós döntést, de most már inkább arra kellene fókuszálni a Nyugatnak, hogy miként lehetne mielőbb tűzszünetet elérni, idővel pedig békét kötni.

Mint minden olyan országnak, amelynek szomszédságában háború folyik, fel kell készülnie arra, hogy szükség esetén megvédje magát.

Nálunk is készültek háborús vészhelyzeti forgatókönyvek, a magyar katonaság kivonása a határvédelemből is részben erről szól.

Azonban a külügyminiszter is elismerte, nem valószínű, hogy az ukrajnai háború rövid időn belül véget érne.

Forrás: Mandiner

(Címkép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)