Karácsony Gergely főpolgármesterségével visszatért a Demszky-korszak. Karácsony Gergely azt csinálja, amit Demszky Gábor: a semmit. Csak panaszkodik és vitatkozik a kormánnyal. Bagdy Gáborral, a Kereszténydemokrata Néppárt fővárosi szervezetének elnökével beszélgetett a Vasarnap.hu munkatársa.

 – Milyen helyzetben van most a főváros?

– Amikor Tarlós István főpolgármesterségével 2010-ben átvettük Budapest irányítását, akkor 180 milliárd forintos adóssága volt a fővárosnak. A BKV-nak ezenfelül volt még 70 milliárd forint működési hiánya is. Ez egy igen súlyos örökség volt, mégis kilenc év alatt sikerült ezt az óriási adósságot lefaragni.

Sőt, 2019 őszén 200 milliárd forintot hagytunk a főváros számláján, így adtuk át az új városvezetésnek.

– Mi történt ezzel az összeggel?

– A Karácsony Gergely-féle városvezetés ebből 87 milliárdot 2020-ban, 64 milliárdot pedig 2021-ben költött el. A maradék összeg elköltésére idén kerül sor. Elfogytak a megtakarítások, és mit akar most csinálni? Hitelt felvenni. Karácsony Gergely főpolgármesterségével visszatért a Demszky-korszak. Egyértelmű, hogy Karácsony Gergely azt csinálja, amit Demszky Gábor: semmit. Csak panaszkodik és vitatkozik a kormánnyal. Be kellene látni, hogy Budapestet nem lehet úgy irányítani, hogy annak vezetője állandóan veszekszik a kormánnyal, mert Budapest és az egész ország összetartozik.

Budapest a nemzet fővárosa, valamennyi magyar otthona.

Ezért sok olyan beruházásra is szükség van, ami az egész országot érinti.

– A megtakarítások megapadtak, de mi is történt ez idő alatt?

– A két és fél év alatt lényegében nem történt semmi Budapesten. Azt is láthattuk, hogy Karácsony Gergely ahelyett, hogy a főpolgármesteri teendőivel foglalkozott volna, inkább nagypolitikai álmokat dédelgetett – kevés sikerrel. A városvezetés egy komoly szakmai feladat, nem pedig elmélkedés. Sajnálatos, hogy Karácsony Gergely megválasztása előtt sem készült a főpolgármesterségére, de még kiábrándítóbb, hogy ezen hiányosságait az utóbbi években sem próbálta meg lefaragni.

A Vasarnap.hu teljes cikke itt olvasható.

Szerző és kép: Tóth Gábor