Rendőri kényszerítést is alkalmazni kellett abban a kis rákospalotai házban, ahol egy nő és gyermeke kilakoltatását akarták civil aktivisták megakadályozni. Szerintük van olyan megoldás, ami az ingatlantulajdonos önkormányzat számára is kedvező. A XV. kerületi DK-s polgármester, Cserdiné Németh Angéla szerint viszont aki nem együttműködő, azon nem lehet segíteni.

Ilyen még nem volt, eddig ellenzéki vezetésű kerületben még sohasem lakoltattak ki senkit rendőri erőszakkal – mondta a helyszínen az Indexnek Misetics Bálint, A Város Mindenkié csoport (AVM) aktivistája, aki egyébként Karácsony Gergely szociálpolitikai főtanácsadója.

A civilek szerint lett volna olyan megoldás, ami az ingatlantulajdonos önkormányzat számára is kedvező. Hiába szerepel a vonatkozó törvényben, hogy az önkormányzatok számára kötelező feladat a hajléktalanná válás megelőzése, a DK-s vezetésű XV. kerületben a rendőrség – testi kényszer alkalmazásával – „tisztította meg” a lakás bejáratát testével eltorlaszoló mintegy 15 civiltől az utat, hogy utána utcára tegyék a bent lakó asszonyt és 12 éves gyermekét.

Cserdiné Németh Angéla polgármester annak ellenére is ragaszkodott a kilakoltatáshoz, hogy a család alapítványi támogatásokból egy összegben törleszteni tudná a tartozását – mondta Faragó Renáta, aki a kilakoltatott Gizella képviseletében többször is tárgyalt az önkormányzattal.

Forrás: Index

Fotó: Illusztráció / MTI Fotó / Varga György