„Gyerek voltam a 70-es években. Emlékszem a két számjegyű inflációra, a benzinárakra. A túszaink 444 napig sínylődtek Iránban, miközben egy gyenge és erőtlen elnök tördelte a kezét, képtelen volt reagálni” – mondta Ted Cruz, texasi szenátor.

Ted Cruz, texasi republikánus szenátor a Christians United for Israel (CUFI) csúcstalálkozó résztvevői előtt hétfőn azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök kül- és belpolitikájában megismétli Jimmy Carter korábbi elnök hibáit.

Cruz elmondta a hallgatóságnak, hogy hatalmas veszélyek és lehetőségek idején gyűltek össze, miközben a 2020-as Ábrahám-megállapodások eredményeként történelmi békének lehetnek tanúi a Közel-Keleten.

Arra buzdította a hallgatóságot, hogy hasonlítsák össze a korábbi évtizedek amerikai külpolitikáját az általa és Donald Trump korábbi elnök által képviselt stratégiával, amely

„világos vonalat húz, és azt mondja, hogy az Egyesült Államok egyértelműen kiáll Izrael mellett”.

Cruz két korábbi, Trump által hozott intézkedést tulajdonított az Ábrahámi-megállapodás sikerének: az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe való, régóta ígért áthelyezését 2018 májusában, valamint az Obama-kormányzat Iránnal kötött közös átfogó cselekvési tervéből (JCPOA) való kilépést ugyanabban a hónapban.

A szenátor elmondta, hogy mindkét döntést szorgalmazta közvetlenül Trumpnál, szemben Rex Tillerson akkori amerikai külügyminiszterrel és James Mattis védelmi miniszterrel, akik amellett érveltek, hogy az elnök maradjon az iráni megállapodásban és tartsa a nagykövetséget Tel-Avivban.

„A védelmi miniszter nyilvánosan azt mondta: ‘Amerika tartja a szavát’. Erre én azt mondtam: ‘Miniszter úr, ez igaz. De az amerikai alkotmány szerint Amerika két és csakis kétféleképpen adja a szavát: a kongresszus által elfogadott, az elnök által aláírt törvényben vagy az elnök által aláírt és a szenátus által ratifikált szerződésben.’

Ez egyik sem volt”

– mondta Cruz a JCPOA-ról.

Cruz megdicsérte Trumpot, amiért „volt bátorsága” felülbírálni saját tanácsadóit a döntések meghozatalában. Elmondta, hogy az Ábrahám-megállapodás 2020 őszén a Fehér Ház gyepén tartott aláírási ceremóniáján az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminiszterei és nagykövetei azt mondták neki, hogy megértették, hogy ha barátok akarnak lenni Amerikával, akkor Izraellel is barátoknak kell lenniük.

Nyugtalan időket élünk

Beszéde nagy részében Cruz a jelenlegi amerikai elnök külpolitikáját bírálta, mondván, hogy Biden visszatért ugyanahhoz a sikertelen politikához, amely aláássa szövetségeseinket és felemeli Izrael ellenségeit a térségben, ráadásul lehetővé teszi, hogy dollár százmilliók folyjanak a Hamásznak és más terrorszervezeteknek, amelyek az izraeliek megölésére törekszenek.

„Nos, ma nehéz időket élünk. Joe Biden az Egyesült Államok elnöke, legalábbis ezt mondják”

– mondta Cruz.

„Ami a nagykövetséget illeti, a Biden-féle Fehér Ház kétségbeesetten szeretné bezáratni a jeruzsálemi nagykövetségünket. De még ők is tudják, hogy ez politikailag tarthatatlan”

– mondta Cruz.

„Ezért az alternatív stratégiájuk az, hogy konzulátust akarnak nyitni a palesztinoknak Jeruzsálemben”.

Cruz rátért Biden második problémájára is: a JCPOA újbóli megkötésére. Cruz szerint az egyetlen ok, amiért ez nem valósult még meg, az az, hogy Irán annyira szélsőséges, hogy „nem fogadja el az igent válaszként”.

Hozzátette, hogy a szenátusban olyan törvényt szorgalmazott, amely megakadályozza, hogy mindkét dolog megtörténjen.

Cruz bírálta az Iránnal folytatott tárgyalásokat, különösen a kormányzat korábbi megbeszéléseit arról, hogy az Iszlám Forradalmi Gárda lekerüljön az Egyesült Államok külföldi terrorszervezetek listájáról, annak ellenére, hogy a szervezet „a terroristák vezető állami támogatója a bolygón”, és megpróbálta meggyilkolni Mike Pompeo volt külügyminisztert és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót.

„Néhányan a teremben elég idősek ahhoz, hogy emlékezzenek az 1970-es évekre. … Szerintem Joe Biden kísértetiesen megismétli Jimmy Carter hibáit”

– mondta Cruz.

„Gyerek voltam a 70-es években. Emlékszem a két számjegyű inflációra, a benzinárakra. A túszaink 444 napig sínylődtek Iránban, miközben egy gyenge és erőtlen elnök tördelte a kezét, képtelen volt reagálni”

– tette hozzá a szenátor.

Cruz azzal zárta mondandóját, hogy a Carter és Biden közötti hasonlat reményt ad neki, „mert Jimmy Carter kellett ahhoz, hogy Ronald Reagant kapjuk”.

Via Neokohn

Kiemelt kép: Theverge.com