Nem apokaliptikusan és pánikkeltően, hanem racionálisan kell gondolkodni a klímaváltozásról – írja Orbán Balázs a közösségi médiában.

„Úgy tűnik, Németországban az, ami 5 évvel ezelőtt kellemes nyári napot jelentett, az ma már a világvége eljövetelét jelzi. A klímaváltozás igen komoly kihívást állít a mai társadalom elé. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy racionális vitát folytassunk a témáról annak érdekében, hogy megoldást találjunk a problémára. A német hírekben megjelent félrevezető hírközlés és pánikkeltés pedig éppen a racionális vitát akadályozza.

Michael Shellenberger környezetvédelmi aktivista – aki nemrég hazánkba is ellátogatott Apokalipszis SOHA című sikerkönyvének bemutatójára – éppen az ilyesfajta pánikkeltés veszélyeire figyelmeztetett a minap a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjújában. Hangsúlyozta, hogy míg a klímaváltozás valóban jelentős probléma, a pánikkeltés és az apokaliptikus gondolkodás nem jelent megoldást rá. Szerinte óvatosan kell eljárnunk, ugyanis ha leállítjuk az energiafelhasználást, az az egész civilizációnk leállását idézheti elő. Ideje tehát felhagyni a pánikkeltéssel, és racionálisan gondolkodni a klímaváltozásról.”

Kiemelt kép: MH