Alig, hogy véget ért az Egyesült Államokban az idei atlétikai világbajnokság, a nemzetközi szövetség elnöke, Sebastian Coe már a 2023-as vb-ről beszélt, amelyet Budapesten rendeznek. A sportvezető a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúban kijelentette, azt várja, hogy Magyarországon lesz az eddigi legjobb vb.

Sebastian Coe jelképesen átadta stafétát Gyulai Miklósnak, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökének a eugene-i vb végén, ezzel is jelezve, hogy mostantól Magyarországra figyel az atlétika világa, megkezdődött a visszaszámlálás a jövő évi budapesti vb-ig.

Normál esetben persze nem rendeznének egymást követő két évben atlétikai vb-t, de a 2020-ban elhatalmasodott koronavírus-járvány átszabta a sportnaptárakat.

– Szerintem óriási, hogy egy év múlva máris újabb világbajnokságot rendezünk, de ez az időszak tartogat bőven kihívást, elsősorban a sportolóknak – jelezte Sebastian Coe a Nemzeti Sportnak. – A következő hat-hét évben az atlétika központi helyet foglal el a sportnaptárban, különösen az északi féltekén, annak is a legjobban közvetíthető részén. Ezzel együtt a sportolóknak is nehéz döntéseket kell meghozniuk, például, hogy milyen ritmusban készülnek az elkövetkező években, az edzőiknek pedig a sűrű naptár miatt meg kell találniuk az egyensúlyt, ha nem akarják, hogy a tanítványaik kiégjenek.

Coe elárulta, hogy eddig három-négy alkalommal járt hazánkban, legutóbb júniusban, a budapesti vizes világbajnokságon tette tiszteletét. S egy kulisszatitkot is megosztott: ő az első ember, aki futott a jövő évi atlétikai vb még épülő, központi helyszínén, a Nemzeti Atlétikai Stadionban.

– A vizes vb egyrészt alkalmat adott arra, hogy lássam, hogyan bonyolítja le a vb-jét egy másik sportág, másrészt arra, hogy további részletekről egyeztessek a szervezőbizottsággal – fogalmazott Coe. – Elégedett vagyok az ütemezéssel és a haladással, az új stadionban formálisan valószínűleg én voltam az első ember, aki futhatott, és ugyan még tart az építkezés, fantasztikus lesz, a torna öröksége pedig nagyon fontos.

A nemzetközi szövetség elnöke méltatta Magyarországot és sokat vár a budapesti vb-től. Mint mondta, a valaha volt legjobb vb-t látja maga előtt:

– Európa mindig is az egyik legerősebb bástyája volt az atlétikának, a kontinensen szeretik a sportágat, többek között például Magyarországon, amelynek nagyon jelentős sportmúltja van. Önöknél már sok nagy sporteseményt, atlétikai versenyt rendeztek, Budapest gyönyörű város, rengeteg előnye van az ottani rendezésnek.

Azt remélem, hogy önök fogják megrendezni az eddigi legjobb világbajnokságot, mert mindig azt tartottam szem előtt, hogy a következő vb jobb legyen, mint az előző volt, magasabbra tegyék a lécet. Így volt ez London után Dohában, aztán Eugene-ban, és így lesz Budapesten is. A világbajnokság mindig viszonyítási pont a fejlődéshez, ugyanúgy, ahogy maguk az atléták is jobbak akarnak lenni versenyről versenyre.

 

Atlétikai stadion Csepel

Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség

Hallani lehet, hogy tervezik a világbajnokság tíznapos lebonyolításának megreformálását, lerövidítését. Coe tisztázta, hogy ha lesz is ilyen döntés, az a 2023-as budapesti eseményt még biztosan nem érinti majd.

– Ez egészen biztosan nem érinti Budapestet, talán a 2025-ös tokiói világbajnokságot – jelentette ki Coe. – Nem dobjuk el a történelmünket, nem akarjuk „kannibalizálni” a versenyt, de elnökként mindent újra és újra felül kell vizsgálnom, tisztában kell lennem minden körülménnyel, tudnom kell, kiknek mik az igényei. A közönségnek, a fiataloknak, az atlétáknak, a tévétársaságoknak, és a tíz nap szerintem sok idő annak tükrében, ahogyan és amerre a világ, az információáramlás és a szórakoztatás változik. A tálalás nagyon fontos, és önöknek meglesz az előnyük azzal, hogy egy nagyvárosban, egy kulturális központban rendezik meg a világbajnokságot, ahol az emberek sok mindent csinálhatnak, ha éppen nem atlétikát néznek. Éppen ezért gondolkodom a verseny hosszán, hiszen a délelőtti programok, illetve azok hiánya miatt egészen biztosan variálni kell.

A teljes interjú a Nemzeti Sport oldalán található.

Nyitó képünkön: Sebastian Coe jelképesen átadta stafétát Gyulai Miklósnak a eugene-i vb végén (Fotó: Facebook / Magyar Atlétikai Szövetség / Jay Bendlin)

Forrás: magyarnemzet.hu