Egy hitelesen rekonstruált negyedik századi dunai őrhajó és 24 fős legénysége indult el Németországból és eveznek le több országon keresztül a Fekete-tengerig a Living Danube Limes Interreg projekt keretében. Több mint két hónapon át tartó útjuk során megállnak Pozsonyban és Izsán, valamint több magyarországi helyszínen is.

Domin István, Izsa polgármestere érdeklődésünkre elmondta, az őrhajó hiteles, teljesen működőképes másolata a Danuvina Alacris nevű római hajó, amely magyarul élő Dunát jelent. Kizárólag korhű anyagok és technikák felhasználásával épült a LIVING DANUBE LIMES nemzetközi INTERREG projekt részeként, és július 18-án indult el dunai útjára, tudtuk meg.

A római evezős pozsonyi kikötését augusztus 5-én 16 órakor várják, ezt követően az izsai pontonon találkozhatunk vele, augusztus 9-én, szintén a délutáni órákban, 15 és 17 óra között.

Ezeken a helyszíneken az érdeklődők megismerkedhetnek a hajó történetével, és bepillantást nyerhetnek a rómaiak életébe. Az őrhajó szlovákiai kísérőrendezvényeit a pozsonyi Műemlékvédelmi Intézet és a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészeti és Tervezői Kara készíti elő, jegyezte meg a polgármester.

A több ország közreműködésével megvalósuló projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal előhívja és támogassa az együttműködést az érintett Duna menti települések között.

Mint megtudtuk, a Danuvina Alacris római hajó Mainz területén feltárt, valós régészeti lelet alapján, korhű eszközökkel készült el német egyetemi kutatók közreműködésével. A tölgyfából készített hajó fő feladata a limes őrzése volt.

A 18 méter hosszú, 2,8 méter széles, 6 tonna súlyú evezős személyzete nemzetközi: a 24 fős legénységet egy kapitány irányítja, illetve további 3 személy követi útjukat az őket kísérő gépkocsiban.

Domin István beszámolt arról is, hogy hosszú útjukon komoly problémát okoz a motor nélküli evezősnek a bősi vízerőmű, amelyen elméletileg keresztül kellene hajózniuk, ha Pozsonyból el akarják érni Izsát. „Ott azonban ki kell emelni a hajót a kamrából és vagy szállítóhajóra, vagy kamionra helyezik ideiglenesen, amíg újra vízre nem tehetik” – árulta el a polgármester, aki elmesélte, a korhű ruhákban evező legénységnek és kapitánynak ellátást és szállást biztosítanak egy éjszakára Izsán.

„A folyami hajójukat természetesen őrizni fogják az evezősök, korhű sátrat emelnek, ezt is megnézhetik az érdeklődők, de akár fel is mehetnek a gályára, megtekinthetik a látványosságot” – számolt be a részletekről Domin.

A Danuvina Alacris több hónapig tartó útja és az állomások helyszínei az erre a célra létrehozott közösségi oldalon is követhetők.

Forrás: felvidek.ma

Kiemelt kép: Facebook