A 15-ik alkalommal megrendezésre kerülő Ferences Biciklis Zarándoklat (Ferbit) és a Csíki Sörgyár meghívására nagysikerű keresztény könnyűzenei délutánt tartottak a Tiltott Fesztivál koncertsorozatának keretében. A csíkszentsimoni rendezvényen személyesen vett részt Böjte Csaba testvér, aki a helyszínen legújabb könyvét bemutatta és dedikálta. Az este folyamán két remek koncerten vehettek részt fiatalok és idősek egyaránt. Az Árvácska együttest a Mező Misivel kiegészült Eucharist zenekar koncertje követte.

Talán meglepő lehet, hogy egy sörgyár udvarán keresztény dicsőítő koncertet tartanak. A legtöbbünknek talán azonnal érkezik az evangéliumi párhuzam a kánai menyegző történetével, ahol Jézus szavára a víz borrá változott a násznép nagy örömére. Az egyházi apropót azonban erősíti az a tény is, hogy a szerzeteseknek igencsak sok közük volt a múltban a frissítő nedű előállításához. Éppen ezért nem véletlen, hogy a zirci főapát személyesen képviselte a helyszínen a Zirci Apátságot, bemutatva az ott előállított kézműves sörök gazdag felhozatalát.

Állapodjunk meg tehát abban, hogy a kereszténység igencsak hazaérkezett Csíkszentsimonba, a Csíki Sör Manufaktúra és a Csíki Csipszgyár telephelyén! Helyes volt tehát, hogy egy helyi és egy távolabbról érkezett zenekar emelje fel Jézus Krisztus nevét, vagy hogy a jelenlévők közösen imádkozzák el a Miatyánk imádságát.

A koncertek közül az Árvácska együttes műsora kezdődött elsőként. A Csibész Alapítvány már 1987 óta karolja fel Csiksomlyón és környékén a rászoruló gyermekeket, családokat, leányanyákat, időseket, elesetteket. Ezek a gyermekek és fiatalok igen nehéz körülmények közül jönnek, mindenkinek más a története, de sorsuk hasonló. Ebben az új környezetben, ebben kis közösségben találnak otthonra, melegségre, szeretetre.

Csba Testvér

Az Eucharist és Böjte Csaba testvér a Csíki Sörfesztiválon 2022. július 24-én. Fotó: Gável Csongor

Muzsikájuk ebből a kapott szeretetből merít és ad a közönségnek éppen szeretetet, amelynek már isteni léptéke van. Kicsik és nagyok a legnagyobb profizmussal dicsőítették Istent a színpadon. Sugárzó tekintetük és kristálytiszta hangjuk valóban a mennyet csalogatta le a sörgyár udvarára.

Az Eucharist együttes az Ez az a nap! hatalmas rendezvénye után azonnal buszba szállt, hogy a székely testvérek meghívásának eleget tegyen. Megérkezésükkel megvárták a vasárnapi szentmise kezdetét is. A zenekar liturgikus zenei szolgálatot végző tagjai a buszból kilépve azonnal a húrok közé csaptak, hogy közösen ünnepeljék meg Jézust. A szentmise végén felcsendült Sillye Jenő Szállj, dalom című éneke is, amelyet szinte minden jelenlévő közösen énekelt.

Az Árvácska együttes koncertje után az Eucharist osztotta meg a hallgatósággal a régebbi és újabb dalait, amelyek közül jópárat Mező Misivel komponált az idén 25 éves szerzői munkásságukért hálát adó Gável András és Gável Gellért. A dinamikus dicsőítésbe aki csak tehette, bekapcsolódott. Az estére a Ferences Biciklis Zarándoklat vezetője, Bonaventúra ferences testvér tette fel a koronát a papi áldással.

Forrás: vasarnap.hu

Kiemelt kép: Tiltott Fesztivál