Elfogadva a MOL javaslatát a kormány úgy döntött, hogy a 480 forintos üzemanyagárat a magántulajdonú gépjárművekre, a mezőgazdasági erőgépekre, traktorokra és a taxikra tartja fenn 

– jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón, hozzátéve: a 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú gépjárművek, és a nem természetes személy által üzemben tartott autók piaci árat fognak mostantól fizetni.

Hernádi Zsolt

Hernádi Zsolt rendkívüli bejelentése.Rendkívüli helyzet alakult ki a környezetünkben – mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója, miután tárgyalt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel. Jelezte: Ukrajnában háború van, ahol emiatt nincs üzemben olajfinomító. Olajtermékekre azonban a háborúhoz Ukrajnának szüksége van, így mindent megtesz azért, hogy bárhonnan tudjon alapvetően dízelt, de bármilyen más kőolajszármazékot vásárolni.

 

Az erről szóló rendelet, ami fél órán belül megjelenik, világosan fogja szabályozni, hogy kik azok, aki jogosultak, és kik azok, akik nem jogosult a kedvezményes árra.

A kormány döntését indokolva Gulyás Gergely rámutatott: a háború és a szankciós politika lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátásban, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás. A stratégiai készlet teljes felszabadítása ezért nem lehetséges, csak egy részét sikerül feloldani, ami a hazai igények egy részének kielégítésére elegendő, a többit importból kell fedezni.

A kormány ezért arról döntött, hogy augusztusban stratégiai készletek negyedét, 184 millió liter dízel-gázolajat szabadít fel.

Kérdésre válaszolva közölte azt is: előfordulhat, hogy újabb mennyiségeket kell felszabadítani a stratégiai tartalékból, ha elhúzódik a százhalombattai finomító karbantartása.

A miniszter kiemelte azt is, hogy a 200 dollár körüli gázár minden európai országban nehézséget okoz. Szerinte a gáztól menekülni érdemes és alternatív megoldásokat kell találni Ezért a kormány megfontolja, hogy a mátrai erőmű korábban leállított blokkjai újraindítják, valamint tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból. A miniszter szerint nyílt szószegés az, amikor az európai politikusok azt mondták, hogy a szankciók nem jelentenek veszélyt a gazdaságra amikor az Európai Unió arról döntött, hogy a tagállamoknak 15 százalékkal csökkentenie kell a gázfelhasználást. Ennek ellenére arra számít a kormány, hogy Magyarország képes a 15 százalékos csökkentést elérni. Hozzátette: az aszály-veszélyhelyzettel kapcsolatos operatív törsz is létrejött, amiről holnap ad tájékoztatást Nagy István agrárminiszter.

Nyitó képünkön: Gulyás Gergely. Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet 

Forrás: magyarnemzet.hu

Frissítés: Közben megjelent a Magyar Közlöny friss száma, amely ismerteti azt a kormányrendeletet, amely változtat a hatósági áras üzemanyag-felhasználók kedvezményezetti körén.

Ahogy eddig, úgy ezentúl sem lehet 480 forintos üzemanyagot tankolni a külföldi rendszámú járművekbe. Ezentúl a nem természetes személy által üzemeltetett járművel sem lehet kedvezményes áron tankolni, ez alól kivételnek számít a személytaxi-szolgáltatás. A közlönyből az is kiderül, hogy kannákba sem lehet 480 forintos áron üzemanyagot tölteni. 

A kormányrendelet rögzíti, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a forgalmi engedély segítségével a tankolt gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját. Így lehet meggyőződni arról, hogy az érintett jogosan él-e a kedvezményes árral.

Emellett le lehet olvasni a forgalmi engedély vonalkódját és fel lehet jegyezni a gépjármű rendszámát a számítógépes rendszerbe a hozzá tartozó bizonylattal. Amennyiben az adatokat rögzítik, úgy azokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak továbbítják ellenőrzésre.

Ha a jogosultság okirattal nem igazolható, akkor nem lehet hatósági áron értékesíteni az üzemanyagot.