Az ipolybalogi Szent Erzsébet téren augusztus 6-án a Szent Korona Ünnep részeként leplezték le a Szent Erzsébet parkban Esterházy János mellszobrát.

Mint az ünnepélyes alkalmon Bálint Péter, Ipolybalog polgármestere megjegyezte: a tavalyi Esterházy-emlékév keretében az Ipoly mentén több településen állítottak emlékjelet a felvidéki magyar mártírpolitikusnak. Ezen megemlékezések sorához csatlakozik most Ipolybalog község, amely a mai napon szoboravatással tiszteli meg Esterházy Jánost – hangzott el a megemlékezésen.

 „Esterházy életútján keresztül a huszadik század minden eseménye teljes egészében elbeszélhető. A közösségért élt s végül a vérét is adta érte” – szögezte le a község első embere.

Hozzátette: Esterházy János szavai és üzenete legyen mindennapi életünk kenyere és imája. A gondviselő hivatás példája a közösségünknek – jelezte.

Czibulya Márk/Forrás/felvidek.ma

Czibulya Márk/Forrás/felvidek.ma

„Mindvégig hittel és türelemmel vállalta sorsát, életeszméje világos és iránymutató volt és most is az” – kezdte beszédét Czibulya Márk helyi önkormányzati képviselő. Nemzeti megmaradásunk záloga a hitben és a nemzet szeretetében rejlik. Mint mondta: szükségünk van szellemi útmutatókra, elvi és szellembeli kikötőkre.

„Ez a szobor nem csak az emlékezést szolgálja. Legyen egy figyelmeztető jel, egy állomás, ahol szembenézhetünk és elbeszélgethetünk Esterházy Jánossal. Megkérdezhetjük őt, amikor meginog bennünk a hit és a kitartás az elveinkben, valamint értékeinkben” – fogalmazott.

Az emlékművet az idei Szent Korona Ünnepség szentmiséjének főcelebránsa, Erdő Péter bíboros, budapest-esztergomi érsek áldotta meg.

A szobor ötletgazdája Czibulya Márk helyi önkormányzati képviselő, alkotója Konkoly György szobrász.

Esterházy János mellszobra-Konkoly György alkotása

Esterházy János mellszobra-Konkoly György alkotása

Az emlékmű a magyar kormány hathatós támogatásának, Pásztor Béla, Veresegyház polgármesterének, Szecsei Sándor és az Ipolybalogi Egyházközség, valamint a község polgárai közadakozásának köszönhetően jött létre.

Az emlékmű a települést átszelő főút mentén fellelhető kis parkban kapott helyet. Az útra néző mellszobrot minden ipolybalogi és a falun áthaladó idegen megcsodálhatja.

Forrás és teljes cikk/kép: Felvidek.ma