A további drágulásokat is belekalkulálva és a teljes év átlagát figyelembe véve négy-ötszázalékos növekedés igazodna az inflációs értékekhez az elemző szerint.

Újabb, rendkívüli nyugdíjemelésre lehet szükség, ez kétféleképpen is megvalósulhat, a kiigazítás a költségvetés egyensúlyát a magas infláció miatti bevételek miatt nem veszélyezteti.

A nyugdíjasok által a mindennapokban érzékelt áremelkedés az infláció általános mértékénél sokkal magasabb, ezért soron kívüli nyugdíjemelésre lenne szükség Farkas András nyugdíjszakértő szerint, aki a Portfolio.hu-n közölt írásában hívta fel erre a figyelmet.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője lapunk megkeresésére elmondta, erre többféle forgatókönyv létezhet. Ha a kormányzat kivár, novemberben tisztább képet kaphat, mekkora emelésre lenne szükség.

Ha a kabinet szigorúan ragaszkodik a törvényi előíráshoz, akkor az első nyolc hónap inflációs átlagának figyelembevételével novemberben másfél-kétszázalékos kiigazítás jöhet. Ez viszont az elemző szerint nem követi le teljesen a következő hónapok várható áremelkedéseit. Ezért másik forgatókönyvként szóba jöhetne, hogy négy-öt százalékkal emelkedjenek a nyugdíjak novemberben, és ne az első nyolchavit, hanem az egész addigi év inflációs átlagát vegyék alapul az emelés mértékének meghatározásánál.

A két százalékpontos emelés a költségvetésnek nagyságrendileg kétszázmilliárd forintos kiadást jelentene, a négy-öt százalék arányosan magasabbat (és érezhetőbbet), viszont a magas inflációnak köszönhetően beérkező bevételek miatt ez bele is férhet a büdzsébe úgy, hogy az éves célok betartása egyáltalán nem jelent gondot – magyarázta Virovácz.

A harmadik forgatókönyvet szerinte az jelentené, ha még november előtt történne egy kiigazítás, és az utolsó előtti hónapban pedig egy reálérték-megelőző emelést eszközölne a kabinet. Összességében a további drágulásokat is belekalkulálva és a teljes év átlagát figyelembe véve négy-ötszázalékos emelés igazodna az inflációs értékekhez – véli az elemző.

Forrás: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: profitline.hu